S-SF vil hente milliarder på usunde fødevarer

UDSPIL: S og SF vil bruge 5,1 mia. kr. på deres nye sundhedsudspil. Det skal blandt andet finansieres ved højere afgifter på usunde fødevarer.
Villy Søvndal fremlagde onsdag S-SF's sundhedsudspil, der vil koste 5,1 mia. kr. at gennemføre. De penge skal blandt andet skaffes gennem højere afgifter på usunde fødevarer. Det vil betyde højere priser på sukker, fedt og tobak.

Villy Søvndal understregede ved pressemødet at sundhedsudspillet var "meget præcist finansieret" og fortsatte: "Vi beskatter det usunde, det er fedt, det er sukker, og tobak, også pibetobak. Og de penge, vi kradser ind dér, dem bruger vi på mere sundhed." 

Sammen med en afskaffelse af skattefradraget på sundhedsforsikringer og en indførelse af arbejdsskadeafgift på farligt arbejdsmiljø skal de øgede afgifter på usunde fødevarer frembringe 5,1 mia. kr. Det skal eksempelvis ske ved at hæve priserne på tobak med 10 kr. pr. 20 stk. cigaretpakke. Ifølge Søvndal vil grænsen dermed være nået for, hvor dyre cigaretter kan være, uden at det vil give øget grænsehandel.

Dette tiltag, står der i udspillet, "vil især have en dæmpende effekt på børn og unges rygning, da de råder over færre penge til forbrug."

0:000:00