S: Tror Venstre, vi nyder at aflive mink i tusindtal?

DEBAT: Venstre har kritiseret regeringen for at aflive smittede mink, for ikke at aflive dem hurtigt nok, og de har også efterlyst en timeout i aflivningen. Det vidner om, at Venstre bare vil kritisere regeringen for et eller andet, skriver Anders Kronborg.

Af Anders Kronborg (S)
Ordfører for landbrug, fødevarer og dyrevelfærd

Den måske største fejl, vi kan begå som politikere i coronakrisen, er, hvis vi ikke tager coronakrisen alvorligt nok. Hvis vi i higen efter nogle billige popularitetspoint slækker på forsigtighedsprincipper og lemper for meget på restriktioner. Så kan vi virkelig ende et galt sted.

Coronakrisen handler først og fremmest om folkesundhed, og dermed også menneskeliv. Det gælder ikke mindst i håndteringen af de mange minkfarme, som rammes af corona, og hvor virus muterer til nye former, som spreder sig til mennesker og som kommende vacciner måske ikke kan håndtere.

Trods den dybe alvor oplever jeg, at partiet Venstre alene har sit fokus rettet mod at kritisere regeringen. Samtidig trækkes der på skulderen i det store oppositionsparti over behovet for saglighed og konstruktivt samarbejde. Det er rigtig skidt for den kamp mod corona, som egentlig burde være en fælles kamp.

Det er ikke altid til at forklare, hvordan en rituel stammedans er opstået. Den kan være gået i arv igennem generationer. ”Sådan har vi bare altid gjort”, ville forklaringen nok lyde. Venstre har begivet sig ud i sådan en rituel stammedans i diskussionen om minkene. De fleste, der har beskæftiget sig en smule med politik, kender nok dansens grundtrin.

Tror I, vi nyder det?
Første trin i den rituelle stammedans: Erklær din forargelse over, hvor gal den er med regeringens håndtering uden at være konkret med, hvad man egentlig selv ville gøre anderledes. Dette trin er Venstre mestre i, og i denne sag er det bedst eksemplificeret ved, at Venstre både har kritiseret regeringen for at aflive smittede mink, de har kritiseret regeringen for ikke at aflive minkene hurtigt nok, og så har de sørme også sagt, at regeringen bør lave en timeout i aflivningen af mink.

Det stritter i alle retninger, og det, der står tilbage, er, at det ikke er så afgørende, hvad Venstre kritiserer regeringen for, bare de kritiserer regeringen for et eller andet.

Andet trin i Venstres rituelle stammedans: Beskyld regeringen for (bevidst) at chikanere en hel branche og dens arbejdspladser. Ja, hvis man tager kritikken for pålydende, skulle man næste tro, at det er en nydelse for regeringen at aflive mink i tusindtal. Men det er der vel ingen, der i ramme alvor tror på?

Målet er alene at få sat en stopper for smitten, og det er selvfølgelig kun de mink, der udgør en risiko, som bliver aflivet. Det er rigtig hårdt for de berørte minkavlere, der må se meget af deres gode arbejde gå i vasken. Derfor får minkavlerne naturligvis også en behørig erstatning for deres tab.

Tredje trin i stammedansen: Skriv et hav af §20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål til ministeren og indkald ham derefter i samråd. ”Nu må ministeren stå skoleret!”. Det er såmænd fint med spørgsmål – de skal stilles – og ministeren afsætter da også tiden, svarer troligt på spørgsmålene og stiller op til samråd.

Så må vi bare håbe, at det er fordi, Venstre rent faktisk har mange reelle, opklarende og faktuelle spørgsmål, og at man ikke bare forsøger at kaste grus i maskineriet.

I modstrid med sundhedsmyndighederne
Selv med min relativt korte tid som folketingsmedlem på Christiansborg, så er jeg allerede lidt træt af den samme dans. Min appel til Venstre er, at man som regeringsbejlende parti også vil tage ansvar og gå konstruktivt ind i et samarbejde om at bekæmpe coronaen. Det tror jeg faktisk, alle ville vinde på. Også Venstre.

I går på et samråd spurgte Venstres ordfører helt konkret ministeren, om han ”ville få stoppet den altomfattende nedslagtning af smittede og ikke smittede mink.” Et sådan spørgsmål og retorik viser med al tydelighed, hvordan Venstre danser stammedans og er i fuldstændig modstrid med anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

Min anbefaling er, at Venstre burde droppe stammedansen og i stedet vende blikket mod folkesundheden.    

Forrige artikel DTL: Dyrechauffører skal ikke bøde for forhold, de ikke har indflydelse på DTL: Dyrechauffører skal ikke bøde for forhold, de ikke har indflydelse på Næste artikel Venstre: SF stemmer nej til grønne fremskridt i hellighedens tegn Venstre: SF stemmer nej til grønne fremskridt i hellighedens tegn