Schmidt: Økologi skal være markedsdrevet

Fødevareministeren svarer Ritt Bjerregaard (S), at den økologiske svineproduktion skal være markedsdrevet. Den tidligere minister ønsker ellers at fremme den økologiske svineproduktion efter kritik af konventionelt hold.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Fakta fra rapporten om svineforhold
Der er over en million søer i danske stalde. Og de har det skidt, hævder adfærdsbiolog Birgitte Iversen Damm fra Landbohøjskolen i en ny rapport om søer i Danmark.

Bid
Søerne kæmper hårdt om adgangen til den begrænsede mængde foder, der er til rådighed. Det fører ofte til smertefulde bid. Særligt udsatte er søernes skamlæber. Moderne elektroniske fodringssystemer, hvor dyrene står i kø for at komme til en foderautomat, fører til flere tilfælde af de såkaldte vulvabid.

Skuldersår
En so ligger meget ned. På grund af den mang- lende plads og et ofte hårdt underlag får mange søer skuldersår. Det svarer til et liggesår, der i de værste tilfælde er åbent ind til knoglen.

Aggression
Sult og for mange dyr på for lidt plads er hovedårsagen til, at søerne slås og er aggressive. Det kan gå hårdt ud over de svageste søer.

Sult
Kunne søerne selv vælge, ville de spise dobbelt så meget, som en typisk dansk svineproducent giver dem. Søerne sulter derfor en stor del af tiden, når både mavesæk og tarme er tomme. Sultrelaterede sygdomme som mavesår og smertefulde organ- drejninger er i dag den største dødsårsag i svinestaldene.

Manglende plads
Søerne bruger en stor del af livet i båse. På grund af intensiv avl er grisene blevet større og større i alle faser af livet. Båsene har til gengæld samme størrelse som tidligere. Op mod 35 pct. af søerne er længere end deres båse. Det giver alvorlige skrabesår – og gør det svært for grisene at rejse og lægge sig.

Fiksering
Det har længe været kritiseret, at søer lever et liv i båse. Det er der derfor taget højde for i fremtidens stalde – og søerne er i lovgivningen sikret adgang til friarealer. Undersøgelser tyder imidlertid på, at staldforholdene kan være så dårlige, at søerne søger en slags frivillig isolation i båsene, fordi friarealet er trængt eller stressende for dem.


Kilde: Politiken
"Det er regeringens målsætning, at økologien skal være en markedsdrevet sektor. Udgangspunktet er at skabe de rette rammer for erhvervet kombineret med oplysning om økologi til forbrugerne," siger fødevareminister Hans Christian Schmidt.

Udmeldingen kommer på baggrund af, at tidligere fødevareminister og EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S) har villet høre, hvad ministeren vil gøre for at fremme den økologiske svineproduktion.

En rapport - "Velfærdsproblemer hos danske søer" - fra starten af måneden fra Landbohøjskolen, der er finansieret af Dyrenes Beskyttelse, viste nemlig betydelige problmer med overdødelighed, sult og dårlig velfærd blandt de danske svin.

Den tidligere socialdemokratiske minister påpeger, at der i den økologiske produktion ikke er de samme velfærdsproblemer, som det ses i den konventionelle. Men den konklusion, pointerer Hans Christian Schmidt, er der ikke belæg for i rapporten, som "ikke redegør for forskelle i dyrevelfærd de to driftsformer imellem."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00