Selina Juul gør status: Jeg har stadig meget at tage fat på

INTERVIEW: I 2008 stiftede dansk-russiske Selina Juul Stop Spild af Mad, og i dag er organisationen en af de mest indflydelsesrige forbrugerbevægelser i Danmark. Lørdag runder hun 40 år, og Altinget har mødt hende til en snak om de seneste 12 år – og de 12 næste.

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Martine Seedorff Perregaard
Fakta
Selina Juul
Født 7. marts 1980 i Moskva og kom til Danmark som 13-årig.
Uddannet grafisk designer fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2006.
Stiftede i 2008 forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad.
Har vundet en række priser, heriblandt Nordisk Råds Natur- og Miljøpris (2013), kåret af tænketanken Mandag Morgen blandt 18 Forandringsledere i 2013/14, Årets Dansker (2014) (Berlingske), Årets Europæer (2020) (Reader's Digest).
Fylder 40 år 7. marts 2020.

Kilde: Kraks Blå Bog.

Du har tidligere talt om din opvækst i det kommunistiske Rusland, hvor du blev bevidst om respekten for mad. Var den baggrund det vigtigste, da du startede Stop Spild af Mad?

Der var flere ting i det. Under kommunismens fald var butikkerne ofte tomme. Min bedstemor sagde, "det kan godt være, der ikke er mad i morgen", og det var simpelthen en forfærdelig følelse. Men man behøver nok ikke at tage til Rusland for at opleve det – den gamle generation af danskere, der har oplevet Anden Verdenskrig, vil nok kunne kende det. Og det ligger dybt i en, når man i sin barndom har oplevet, at der ikke er mad. Siden har jeg tænkt meget over, hvordan jeg kunne gøre verden til et bedre sted. I 2008 kom der så nogle Landbrug & Fødevarer-tal på madspildet i Danmark, og de fik skubbet mig i gang. Og danskerne har rykket sig – vi er på rette vej!

Havde du nogle konkrete mål for danskernes madspild? 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00