SF: Fødevareministeren må øge presset på storforbrugere af soja

BÆREDYGTIGHED: Fødevareministeren bør kalde alle store soja-importører ind til samarbejde i tråd med erfaringerne fra soja-alliancen, mener SF. Mogens Jensen (S) lover samtaler og et nøje øje på erhvervet, mens EL efterlyser langt mere håndfaste krav.

Det vurderes, at afskovning i troperne alene står for 20 procent af den globale udledning af&nbsp;drivhusgasser, skriver Københavns Universitet.<br>
Det vurderes, at afskovning i troperne alene står for 20 procent af den globale udledning af drivhusgasser, skriver Københavns Universitet.
Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Du kan tro, jeg med stor nøjagtighed følger med i, hvilke skridt, der bliver taget i branchen på det her område, fordi det kan på ingen måde være rimeligt, at vi bidrager til afskovning og elendige produktionsforhold omkring soja i blandt andet Sydamerika, når vi producerer danske fødevarer.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Som vi ser det, er det her et utroligt godt initiativ af virksomhederne i sojaalliancen, men der mangler nogle af de rigtig tunge drenge, som står for utrolig meget sojaimport og distribution.

Anne Valentina Berthelsen
Landbrugsordfører, SF

I sidste uge offentliggjorde syv virksomheder handlingsplaner henimod mere ansvarlig soja som led i Dansk Alliance for Ansvarlig soja.

Tiltaget, der er sket i et samspil med fødevareministeren, er godt, men ikke tilstrækkeligt, mener SF.

“Som vi ser det, er det her et utroligt godt initiativ af virksomhederne i sojaalliancen, men der mangler nogle af de rigtig tunge drenge, som står for utrolig meget sojaimport og distribution,” siger landbrugsordfører Anne Valentina Berthelsen.

Dokumentation

Dansk import af soja

  • Soja bliver blandt andet brugt til proteinfoderstof i den animalske produktion, og Danmark og Europa importerer store mængder af den proteinholdige bønne fra Brasilien, Argentina, Paraguay og Bolivia – herunder i naturområderne Amazonas, Carradoen og Gran Chaco, hvor man rydder naturområderne for at opdyrke jorden.
  • Det vurderes, at afskovning i troperne alene står for 20 procent af den globale udledning af drivhusgasser, og at den globalt set er skyld i næsten en tredjedel af den menneskeskabte udledning af drivhusgasser.
  • Når en skov ryddes, reduceres jordens evne til at binde kulstof også, ligesom afskovning også går ud over biodiversiteten, eftersom dyrs og planters levesteder ødelægges.
  • Danmark importerede cirka 1,8 millioner tons soja i 2018, heraf 1,7 millioner tons sojaskrå, hvilket giver os en 6. plads over de største importører af sojaskrå i Europa. Den danske import lægger beslag på 600.000 hektar jord i Sydamerika svarende til to gange Fyns areal (eller lidt under hele Sjælland).
  • Det er estimeret, at andelen af danskimporteret soja, som lever op til produktionskrav, der minimim følger FEFACS Soy Sourcing guidelines, udgør omtrent 29 procent. Dette består først og fremmest (cirka 20 procent) af danske virksomheders indkøb af RTRS-kreditter, det vil sige ikke den fysisk certificerede soja, men kreditter.

Kilde: Rapporter fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00