Debat

SF til Venstre: I skal stoppe med at greenwashe jeres politik, når I de sidste fem år har stemt nej til grønne tiltag

Venstre bryster sig med at være klimaansvarlige i Europa-Parlamentet. Problemet er bare, at den grønne ansvarlighed ikke kan dokumenteres, når man kigger på, hvordan medlemmerne har stemt i Bruxelles og Strasbourg siden sidste EU-valg, skriver Kira Marie Peter-Hansen.

Så kære Venstre: Husk nu, at hvis man vil fremhæve sig selv som klimavenlig, skal man også kunne dokumentere, at man rent faktisk er det, skriver Kira Marie Peter-Hansen.
Så kære Venstre: Husk nu, at hvis man vil fremhæve sig selv som klimavenlig, skal man også kunne dokumentere, at man rent faktisk er det, skriver Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er det mon på tide, at vi lige får mindet Venstre om, at greenwashing er ulovligt?

Jeg er i hvert fald ved at være godt træt af at skulle finde hoved og hale i grønne udsagn fra Venstres kandidater til Europa-Parlamentet, som ikke kan dokumenteres.

Gruppeformand og spidskandidat Morten Løkkegaard fortalte i P1 Morgen, at Venstre i EU stemmer for al grøn lovgivning.

Samtidig kan man på Altinget læse, at Marianne Lynghøj, V-kandidat til Europa-Parlamentet, vil sikre grøn handling og fortsætte den liberale gruppes "flotte historik". Lynghøjs ambitioner lyder på færre pesticider, naturgenopretning og en ambitiøs kemikalielov.

Det er sød musik i mine ører!

Dykker man ned i Venstres stemmeadfærd i Parlamentet, bliver det dog desværre tydeligt, at Venstre pynter sig med lånte, grønne fjer. 

Dobbeltmoralen er til at smage på

I løbet af de sidste fem år har Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet stemt nej til at beskytte naturen og drikkevandet mod sprøjtegift.

Dykker man ned i Venstres stemmeadfærd i Parlamentet, bliver det dog desværre tydeligt, at Venstre pynter sig med lånte, grønne fjer.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Spidskandidat til EU-valget og medlem af Europa-Parlamentet

De har udvandet kemikaliestrategier og givet grønt lys til, at den ekstremt farlige fertilitetsgift chromtrioxid ikke skal overholde reglerne i EU's kemikalielov.

De har svækket EU's naturgenopretningslov ved blandt andet at stemme for at fjerne bindende mål og undtage landbrugsområder.

De har stemt mod, at bundtrawl er skidt for vores skrøbelige havbund.

Og så har de stemt for at forsinke implementeringen af EU's emballagelov, der ellers skal sørge for, at der ikke er engangsplastik overalt.

Det er jo lidt selvmodsigende, når nu Venstres kandidater er så fastsatte på, at klimamål skal blive til klimahandling.

Både Løkkegaard og Lynghøj har desuden foreslået, at vi skal have en "håndhævelsekommissær", som kan sørge for, at alle EU's medlemslande lever op til de EU-fastsatte miljø- og klimamål.

Det kan vi i SF godt se en idé i. 

I skal kunne dokumentere jeres klimavenlighed

Det er dog lidt ironisk, at forslaget kommer fra Venstre. I samtlige af de regeringskonstellationer, som Venstre har været med i, har partiet nemlig svigtet Danmarks klima- og miljøindsats.

I samtlige af de regeringskonstellationer, som Venstre har været med i, har partiet svigtet Danmarks klima- og miljøindsats.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Spidskandidat til EU-valget og medlem af Europa-Parlamentet

Danmark har kursen rettet direkte mod et markant brud på sine EU-forpligtelser til at reducere udledningerne i de sektorer, som ikke hører under kvotehandelssystemet. I høj grad takket være Venstres modstand mod tiltag i landbrugssektoren. Af samme grund er Danmark stadig milevidt fra at leve op til EU's vandmiljølovgivning. Blot to grelle eksempler.

I SF er vi helt enige i, at grønne mål skal gøres til grøn handling.

Det er mildt sagt bare ikke Venstre, der er gået foran på den dagsorden, hverken i Danmark eller EU.

Så kære Venstre: Husk nu, at hvis man vil fremhæve sig selv som klimavenlig, skal man også kunne dokumentere, at man rent faktisk er det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024