Debat

Skånsomt Kystfiskeri om lave torskekvoter: Vi har akut brug for en handlingsplan for fiskeriet i Østersøen

Kvoten for torsk bliver rekord lav i 2022. Derfor er Folketinget nødt til at se på, om fiskerne i Østersøen kan kompenseres, indtil kvoten øges igen. Samtidig skal der laves en samlet plan for fremtidens fiskeri i Østersøen, skriver Søren Jacobsen.

Foto: Pressefoto
Søren Jacobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kvoten for torsk i den vestlige Østersø bliver meget lav i 2022. Faktisk har biologerne i Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, aldrig før anbefalet en kvote så lav, som de gør for næste år.

Hvor stor torskekvoten faktisk bliver besluttes af EU's fiskeriministre 10. og 11. oktober. Men den bitre virkelighed er, at fiskerne i Østersøen igen går et år i møde med meget lave kvoter på en af deres allervigtigste arter. En gammel sang efterhånden. Men alvorlig som aldrig før.

Uden hjælp vil det skånsomme kystfiskeri ikke spille en rolle i fiskeriet i Østersøen i fremtiden, og det er synd. Ikke bare for kystfiskerne og for livet i og omkring de små havne, men også fordi kystfiskeriet er en stor del af løsningen på den bæredygtige omstilling af fiskeriet, og fordi fisk er sund, lækker og klimavenlig mad.

Vi håber derfor, at fiskeriministeren, Rasmus Prehn (S), og Folketingets politikere vil hjælpe kystfiskerne igennem krisen og derigennem bidrage til grøn udvikling frem for afvikling.

Fiskerne skal ikke bære byrden alene
Der er færre torsk. Men da både fisketryk og fangster på torsk er faldet støt i de sidste 20 år uden en forbedring af bestanden, kan nedgangen ikke skyldes fiskeriet alene. Derfor bør et eventuelt markant indhug i torskekvoten følges af andre foranstaltninger. 

Helt centralt er en regulering af sæl og skarv. Men også forurening, klapning og råstofindvinding bør reguleres langt bedre. Konsekvenserne af store anlægsbyggerier i havet bør også undersøges langt mere kritisk i forhold til deres påvirkning på torskebestanden. Landbrugets udledninger skal selvfølgelig også reduceres markant.

Ophugning skal ikke afvikle fiskeriet
Ophugning af fartøjer har været nævnt som en mulig løsning på de færre fisk. Det er dog helt centralt, at en eventuel ophugningsrunde ikke afvikler fiskeriet.

Med så store nedskæringer på torskekvoten som der stilles i udsigt, er Folketinget nødt til at se på, om fiskerne i Østersøen kan kompenseres, indtil kvoten atter øges.

Søren Jacobsen
Formand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation og kystfisker fra Helsingør

En eventuel ophugningsrunde bør bygge på en langsigtet planlægning for erhvervet. Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri har tidligere fremlagt en plan for fremtidens fiskeri i den vestlige Østersø, som viser, at det er økonomisk og miljømæssigt fordelagtigt at fremme det skånsomme kystfiskeri.

Hvis et fartøj ophugges med støtte, bør de fiskerirettigheder, der blev tildelt fiskerne med Aftale om Ny Regulering fra 2007, føres tilbage til staten.

Staten kan herefter stille fisken til rådighed for de fiskere, der bliver tilbage i fiskeriet og udvikler erhvervet og den danske fiskerikultur.  

En fisker skal altså ikke først få penge for at ophugge sit fartøj for så derefter at sælge den del af sin kvote, som han fået tidligere foræret af staten. Det er ikke fair. Hverken for de fiskere der bliver tilbage eller for de danske skatteydere, der bidrager til ophugningsstøtten.

Maksimalt ti procent bifangst – med kontrol
Når torskebestanden er så presset som den er, så vil man som fisker naturligvis gerne fiske på de arter, der er flere af. Det er bare rigtig vigtigt, at vi ikke sætter genopbygningen af torskebestanden over styr, fordi vi gerne vil fange andre fisk. Derfor bør det kun være de meget selektive fiskerier, der kan tillades i den vestlige Østersø.

Vi foreslår derfor, at der maksimalt må være ti procent bifangster af torsk i andre fiskerier, og at dette krav bakkes op af en effektiv kontrol, der sikrer, at der ikke smides torsk tilbage i havet. 

Lemp kravet til erhvervsfiskere i Østersøen
En erhvervsfisker skal tjene 60 procent af sin indkomst ved fiskeri for at opretholde sin status som erhvervsfisker, en såkaldt A-status.

Men med store nedskæringer på torskekvoten kan nogle kystfiskere blive tvunget til at tage jobs i land, indtil kvoterne har stabiliseret sig. Hermed risikerer de at miste deres erhvervsfiskerstatus.

Derfor bør man i en periode lempe kravet til at forblive A-fisker for at holde hånden under fiskerne i Østersøen.

Der skal turbo på handlingsplanen om Fremtidens Østersø
Tidligere fiskeriminister Mogens Jensen (S) igangsatte i februar 2020 et arbejde, der skulle munde ud i en handlingsplan for fremtidens fiskeri i Østersøen. Den plan er der i dag mere brug for end nogensinde før.

Derfor opfordrer vi fiskeriminister, Rasmus Prehn, og Folketinget til at fremsætte nye løsninger, der udspringer af dette arbejde så hurtigt som muligt.

Med så store nedskæringer på torskekvoten som der stilles i udsigt, er Folketinget nødt til at se på, om fiskerne i Østersøen kan kompenseres, indtil kvoten atter øges.

Det er dog vigtigt, at kompensationen ikke kommer til at stå alene, men at det sker samtidig med, at man laver en samlet plan for fremtidens fiskeri i Østersøen.

Efter flere år med kriser og nedskæringer er der behov for en plan om fremtiden og en ny retning. Vi har brug for en ny sang om Østersøen, vi vil gerne være med til at skrive den. Og vi skal i gang nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00