Skal de gamle have ret til sund mad?

NYHED: Socialdemokraterne lover sund mad til de danske børn – men endnu ikke til hverken syge eller gamle – og regeringen lover kun ”vejledningsmateriale” om emnet.
Hverken regeringen eller Socialdemokraterne har løftet sløret for, om syge og ældre danskere skal have en ret til sund mad.
Hverken regeringen eller Socialdemokraterne har løftet sløret for, om syge og ældre danskere skal have en ret til sund mad.
Niels Th. Dahl

Der er lavet masser af undersøgelser, der viser, at der er for mange undervægtige ældre blandt dem, der er afhængige af kost fra det offentlige – kommunens kostservice, på sygehuse eller på plejehjem. Det er så forsømt et område.

Kate Larsen
Sundhedskonsulent i Ældre Sagen

Der er masser af gyldne løfter til danskerne i både Socialdemokraternes og regeringens velfærdsudspil - også enkelte på fødevareområdet.

Regeringen vil således nedsætte en forebyggelseskommission, der bl.a. skal se på danskernes kostvaner, og Socialdemokraterne vil oven i købet gøre det til en såkaldt "velfærdsrettighed" for de danske børn at få billige eller helt gratis sunde måltider i institutionerne.

Men når det gælder mad til de ældre danskere på plejehjemmene og i hjemmeplejen, og mad til de syge på sygehusene, så er der endnu ingen rettigheder at hente hos Socialdemokraterne - og regeringen har i sin kvalitetsreform foreløbig kun forpligtet sig til at give ældreinstitutionerne mere "vejledningsmateriale" om kost og motion.

Dokumentation

Socialdemokraterne foreslår i deres velfærdsoplæg:

Gratis, sund mad i alle vuggestuer og børnehaver

Ret til sund og billig mad på alle skoler

Regeringen skriver i sit oplæg til kvalitetsreform:

Regeringen vil nedsætte en hurtigtarbejdende forebyggelseskomission, der skal analysere og fremsætte forslag til en styrket forebyggende indsats. Forebyggelseskommissionen skal færdiggøre sit arbejde inden udgangen af 2008. Med afsæt i kommissionens anbefalinger vil regeringen sammen med kommuner og regioner i 2009 uarbejde og lancere en national handlingsplan for forebyggelse med klare mål for indsatsen.
(...)
Sundhedstegnet for daginstitutioner og skoler skal udbredes, så det også kommer til at omfatte ældreområdet. Og der skal udarbejdes vejledningsmateriale om kost og motion til institutioner på børne- og ældreområdet.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00