Debat

Spis dansk - også i udlandet

Koncentrat af lederen "Spis dansk - også i udlandet" i Landbrugsavisen uge 16 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
56 mia. kr. - eller 56.000.000.000 kr., hvis man bedre kan lide det på den måde. Så meget betalte udlandet i fjor for danske landbrugsvarer. Sagt på en anden måde betyder det, at kød, mælk og planteavl fra et gennemsnitligt dansk heltidslandbrug er starten på en eksport på over tre mio. kr. - penge, Danmark meget dårligt kan undvære.(...)

Grundlaget er det, mange hånligt kalder industrilandbruget. Forudsætningen for at klare sig på verdensmarkedet er både, at varerne er sundhedsmæssigt og velfærdsmæssigt i orden, og at priserne er konkurrencedygtige. Kunsten for de danske landmænd er, populært sagt at skabe fødevarer til østeuropæiske priser på grundlag af danske omkostninger og lønninger. Det er langt fra nogen nem opgave, men det lykkedes. (...)

Det politiske Danmark er meget optaget af, hvordan fædrelandet klarer sig under det, der er blevet kaldt globaliseringen. Der er sågar nedsat et særligt globaliseringsråd til at diskutere udfordringerne i en verden, hvor toldmurene falder, samhandlen stiger, og både produktion og ejerforhold bliver meget mere internationale. Et godt initiativ. Danmark kan vinde på globaliseringen. Men kun, hvis vi tager udgangspunkt i de områder, hvor vi i forvejen har et solidt forspring. Herunder ikke mindst de helt ekstremt effektive danske landmænd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00