SSI: Stigende forekomst af ESBL-bakterien blandt svin

KORT NYT: SSI og DTU har netop gennemført en undersøgelse, der viser, at der er en direkte forbindelse mellem brugen af antibiotika og ESBL-bakterier. Undersøgelsen viser også, at overførslen sker direkte fra svin til menneske.
Fakta
Siden 1. januar 2014 har Statens Serum Institut overvåget antallet af blodforgiftninger med ESBL-bakterier. I årets første fire måneder har SSI modtaget 70 anmeldelser af blodforgiftninger med ESBL-bakterier. 

Kilde: SSI
Dokumentation
Fakta om ESBL-bakterier

ESBL står for Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producerende bakterier.

Bakterier kan beskytte sig mod antibiotika ved at udvikle modstandsdygtighed (resistens),for eksempel ved dannelse af enzymer, der nedbryder penicillin eller andre antibiotika. Extended-spectrum beta-lactamaser (ESBL) er enzymer, der kan nedbryde almindelige penicilliner, som bruges i behandling af mange infektioner hos mennesker og cefalosporiner, som bruges til behandling af særlig svære infektioner hos mennesker. Der findes flere hundrede forskellige varianter af ESBL.

De gener, der gør bakterierne resistente, kan overføres mellem bakterier. Bakterier kan så at sige smitte hinanden med antibiotikaresistens.

De seneste 10 år er der sket en stor stigning i forekomsten af ESBL-producerende bakterier. Stigningen ses hos både dyr og mennesker og både i Danmark og resten af verden.

I nogle tilfælde kan de samme typer af resistente ESBL-bakterier findes hos både dyr, kød og mennesker, hvilket tyder på, at en smittespredning fra dyr til mennesker sker enten direkte eller via kød.

En stor del infektioner med ESBL-bakterier hos mennesker skyldes smittespredning imellem patienter og har ingen sammenhæng med ESBL-bakterier hos dyr.

Kilde: Statens Serum Institut 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00