Støttende hånd til unge landmænd splitter partierne

KOMMISSION: Der er brug for en ny, økonomisk støtteordning for unge landmænd, mener Natur- og Landbrugskommissionen. Regeringspartierne er forbeholdende, mens de borgerlige jubler. Enhedslisten ønsker mere fokus på alternative ejerformer.
En ny YJ-ordning splitter partierne på Christiansborg.
En ny YJ-ordning splitter partierne på Christiansborg.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det giver kun mening at lave en ny ordning, hvis den hænger økonomisk sammen og ikke bliver ulovlig statsstøtte. Det har Natur- og Landbrugskommissionen ikke direkte en model for.

Lotte Rod (R)
Fødevareordfører

Det er noget nært umuligt for unge landmænd at låne penge til at købe bedrifter og landbrugsjord, og derfor er der behov for at få etableret en ny støtteordning til de yngre jordbrugere, så de kan få en fod indenfor på markedet.

Det mener regeringens Natur- og Landbrugskommission, som præsenterede sine længe ventede anbefalinger i sidste måned.

"Der bør etableres en ordning for yngre jordbrugere, der sikrer en statslig lånegaranti. Ordningen skal være selvfinansierende og være tilgængelig for effektive, yngre jordbrugere," skriver kommissionen under anbefaling 33.

Dokumentation

Det står der om unge landmænd i Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger:

Anbefaling 33: Forbedring af vilkårene for unge landmænd 

Kapitalkravet ved erhvervelse af en landbrugsejendom er stort. Derfor er det ofte meget vanskeligt for en ung landmand at erhverve en moderne, effektiv ejendom. Den unge førstegangskøber er også i konkurrence med etablerede landmænd, der har bedre muligheder for at stille sikkerhed i fast ejendom mv. Muligheden for at hjælpe unge landmænd med finansieringen er særlig aktuel nu, hvor omsætningen af ejendomme er gået i stå.

Indtil 2012 var det muligt for unge landmænd at få en statsgaranti i forbindelse med lån til køb af en landbrugsejendom. Denne mulighed bortfaldt, da den såkaldte Yngre Jordbrugerordning blev nedlagt. Årsagen var især, at nye, der trådte ind i ordningen, skulle betale en præmie til finansiering af tidligere tab i ordningen. Det resulterede i, at præmien steg til et niveau, hvor ordningen ikke længere var attraktiv.

En ny ordning, hvor der gennem en variabel præmie sikres, at ordningen er selvfinansierende, skal hindre den tidligere ordnings barriere. En ny ordning bør også ligestille enkeltpersoners etablering med situationen, hvor en yngre landmand køber betydelige kapitalandele i et selskab for at indgå i driften. En ny ordning bør også, i højere grad end den tidligere ordning, kunne stille krav til, at de nødvendige drifts- og kapitalforvaltningskompetencer er til stede.

Endelig bør en ny ordning være selvfinansierende, således at ordningen efter en kort indkørselsperiode kan hvile i sig selv.

Handling:

  • Der bør etableres en ordning for yngre jordbrugere, der sikrer en statslig lånegaranti. Ordningen skal være selvfinansierende og være tilgængelig for effektive, yngre jordbrugere.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00