Store medicinpakker skaber overforbrug

OPRÅB: Dyrlæger tvinges til at udskrive langt mere antibiotika og anden medicin end nødvendigt. Det skaber risiko for både resistens, overforbrug og uautoriseret videresalg, lyder kritikken.

Dyrlæger må gerne selv bruge afmålte doser, når de behandler dyr, men hvis et eller flere dyr skal efterbehandles af for eksempel landmanden, er dyrlægen nødt til at udlevere den mindst tilgængelige pakke på området - uanset om det er 10, 20 eller 50 gange mere medicin end nødvendigt.
Dyrlæger må gerne selv bruge afmålte doser, når de behandler dyr, men hvis et eller flere dyr skal efterbehandles af for eksempel landmanden, er dyrlægen nødt til at udlevere den mindst tilgængelige pakke på området - uanset om det er 10, 20 eller 50 gange mere medicin end nødvendigt.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Det giver et stort spild af medicinen, som selvfølgelig er dyrt og besværliggør dokumentationen af det reelle forbrug, men der er også en risiko for, at der sker et overforbrug, og det må bare ikke ske.

Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening

Hvis vi skal begrænse antibiotikaforbruget og uautoriseret brug af det, så er det her jo et oplagt sted at sætte ind.

Charlotte Dyremose
Landbrugs- og Fødevareordfører, Konservative

Ofte skal der ikke andet end få milliliter antibiotika eller anden medicin til at efterbehandle et dyr på gården eller hjemme i lejligheden. Alligevel bliver dyrlæger ofte nødsaget til at udskrive 50 eller 100 milliliter.

“Det har været en problematik igennem flere år, og det gælder uanset, om det er injektionsmedicin eller tabletter,” siger Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Selv om dyrlægerne tager de mindst tilgængelige medicinpakker, så risikerer de altså at udlevere medicin i doser af 50-100 gange det nødvendige. Årsagen er, at dyrlægerne ifølge en bekendtgørelse ikke må bryde emballagen på pakkerne for at udlevere mindre doser til efterbehandling.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00