Debat

Sunde fødevarer skal være billigere

DEBAT: Danske Patienter ønsker at fremme folkesundheden ved at indføre differentieret moms - emnet bør indgå i den nationale forebyggelsesplan.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Torben Lund
Formand for Danske Patienter

Det er velkendt, at Danmark er ramt af en fedmeepidemi. Med flere end to millioner overvægtige danskere er det åbenlyst, at vi overordnet set ikke spiser i overensstemmelse med de officielle kostråd.

Det har store, negative konsekvenser for samfundet. Antallet af patienter med ernæringsrelaterede sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse kræftformer er stigende, hvilket indebærer dårlig livskvalitet og tidlig død, og udviklingen fører store samfundsøkonomiske omkostninger med sig i form af øgede sundhedsudgifter og indirekte produktionstab. Samfundet kan spare milliarder, hvis vi ændrer kostvaner.

Der skal mere til
Indtil nu har den ernæringspolitiske indsats drejet sig om oplysning, undervisning og varedeklaration. Disse tiltag er vigtige, men de kan ikke stå alene. Danske Patienter mener, at det er på høje tid at introducere differentieret moms på fødevarer, så det bliver attraktivt at spise sundt. De usunde fødevarer med et højt indhold af sukker og fedt bør være dyrere, mens de sunde fødevarer - kartofler, fisk, frugt og grønt - bør være billigere. Akademiet for de Tekniske Videnskaber vurderer, at en momsfritagelse for frugt og grønt kombineret med 30 pct. afgift på de usunde fødevarer vil resultere i, at danskerne efterlever de officielle kostråd, herunder øger forbruget af frugt og grønt med 40 pct.

Modviljen skal væk
I Danske Patienter noterer vi os med glæde, at politikere fra flere partier på det seneste har vist vilje til at inddrage differentieret moms i de politiske drøftelser. Alt for længe har toneangivende politikere, herunder flere ministre, afvist at diskutere emnet alene ud fra formodninger og pseudobegrundelser. Det sædvanlige argument om, at administrationen af forskellige momssatser er for byrdefuld, klinger hult, når samtlige EU-lande bortset fra Slovakiet, Estland og Danmark formår at operere med differentieret moms - og ser det nyttige heri.

Sagen er, at der foreligger en omfattende og solid dokumentation for de sundhedsmæssige og økonomiske gevinster. Derfor er der ingen grund til at tøve - differentieret moms kan passende indgå i den nationale handlingsplan for forebyggelse, som regeringen har bebudet vil træde i kraft i 2009.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Lund

Fhv. minister (S) & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00