"Sygehusene er godt med"

NYHED: Sygehusene er godt med, når det handler om fokus på ernæring, viser ny dansk undersøgelse fra Danmarks Fødevareforskning. Men udviklingen over otte år er beskeden.
Lars Igum Rasmussen
Den positive nyhed først: Hospitaler er meget godt med, når det drejer sig om rammerne for håndteringen af maden til de indlagte.

Og så den dårlige: Men der er ikke sket meget på landets sygehuse på otte år.

Danmarks Fødevareforskning har med to store spørgeskemaundersøgelser i henholdsvis 1995 og 2003 undersøgt håndteringen af maden, og sidstnævnte undersøgelse er netop ved at blive offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

"Sygehusene er meget godt med. Det var de i 1995, og det er de stadigvæk," siger seniorforsker ved Danmarks Fødevareforskning, Anne Marie Beck, til Altinget.

Dokumentation
Sådan fungerer vores hospitaler:

Bruger altid (næringsberegnede) opskrifter med målt næringsindhold:

  • 1995: 45 pct.
  • 2003: 58 pct.

    Bruger altid menuer med målt næringsindhold

  • 1995: 42 pct.
  • 2003: 49 pct.

    Tilbyder altid valg mellem forskellige varme menuer:

  • 1995: 51 pct.
  • 2003: 57 pct.

    Spørger rutinemæssigt, om de ældre er tilfredse med maden:

  • 1995: 52 pct.
  • 2003: 47 pct.

    Har styrende kostudvalg:

  • 1995: 71 pct.
  • 2003: 84 pct.

    Har kontakt pleje- og køkkenpersonale imellem:

  • 1995: 53 pct.
  • 2003: 66 pct.

    Har indført de officielle rekommendationer:

  • 1995: Ikke spurgt
  • 2003: 79 pct.

    Om undersøgelsen:
    Undersøgelsen er foretaget af Danmarks Fødevareforsning af Bent Egberg Mikkelsen, Anne Marie Beck og Anne Lassen.

    I 1995 svarede 74 hospitaler på spørgeskemaundersøgelsen.

    I 2003 svarede 46 hospitaler.


  • 0:000:00