Udgifter til kødkontrol løber løbsk

NYHED: Slagteriernes udgifter til den offentlige kødkontrol stiger voldsomt – og det offentlige har intet incitament til at blive mere effektivt, siger kontrolenhed.
Udgifterne til Fødevarestyrelsens kontrol på slagterierne stiger voldsomt - men det er slagterierne, der skal betale.
Udgifterne til Fødevarestyrelsens kontrol på slagterierne stiger voldsomt - men det er slagterierne, der skal betale.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Det ville være noget andet, hvis udgifterne lå i en ramme i finansloven ligesom den øvrige kontrol. Hvis man selv skal betale, vil man ofte agere anderledes.

Merethe Guldborg
Formand for kontrolenheden i Fødevarestyrelsen

Det bliver dyrere og dyrere for slagterierne at få kontrolleret fødevaresikkerheden, når der slagtes svin, kvæg og andre dyr i Danmark.

En ny opgørelse over udgifterne ved slagteriernes kødkontrol fra Fødevareministeriets egen kontrolenhed viser således nu, at de gennemsnitlige enhedsomkostninger for kontrol i forbindelse med slagtninger er gået kraftigt i vejret i 2007 - for nogle slagterier med mere end 17 pct.

Brugerbetaling giver mindre effektivitet
Fødevarekontroludvalget konkluderer desuden i sin rapport, at den generelle stigning i omkostningerne for slagterierne ikke kun kan tilskrives tilfældige udsving sidste år.

0:000:00