Debat

Unge søer skal i træningslejr

Koncentrat af lederen "Unge søer skal i træningslejr" i Landbrugsavisen, uge 14, 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Søerne i den danske svineproduktion holder ikke længe nok. Allerede ved første kuld udsættes hver tredje so. Og det er dyrt. Det koster 1.700 kr at erstatte en so efter første kuld med en ny sopolt, fremgik det på et reproduktionsseminar, arrangeret af Landsudvalget for Svin.

Omvendt er der rigtig mange penge at hente ved at få søerne til at holde noget længere. Det mest optimale er, hvis alle søer får seks kuld. Kan man eksempelvis få søernes levetid i kuld til at stige fra 3,5 til 6, undgår man et tab = opnår en gevinst på 300,- kr. pr. årsso. Og kan man få søerne til at holde til seks kuld, kan det ofte betale sig at lade dem få kuld nr. 6, 7 og 8. Så længe nettoafkastet ikke ligger under niveauet for 5. kuld, så lad endelig soen leve.

Problemet er de stigende krav, søerne stilles overfor. Søerne bliver større, får større kuld og skal præstere en højere mælkeydelse. Foderoptagelsen er ikke høj nok, og energireserverne kommer i underskud til næste kuld.(...)

Så selv om det åbenbart er svært at forbedre søernes pasningsevne og moderegenskaber, så er der mange andre strenge at spille på til forbedring af de unge søers holdbarhed. Den økonomiske gulerod er der, og opskriften har Landsudvalget for Svin. Det er bare med at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00