Debat

Usandheder i Venstre-kampagne mod randzonelov

DEBAT: Journalist og gårdejer Kjeld Hansen retter en skarp kritik mod Venstres miljøordfører og tidligere fødevareminister Henrik Høeghs ageren i debatten om randzonerne. Læs Kjeld Hansens debatindlæg her.
Kjeld Hansen langer i sit debatindlæg ud efter Venstres og Henrik Høghs "politiske kolbøtte" i sagen om randzonerne.
Kjeld Hansen langer i sit debatindlæg ud efter Venstres og Henrik Høghs "politiske kolbøtte" i sagen om randzonerne.Foto: Kjeld Hansen/BæreDygtighed
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kjeld Hansen
Journalist og gårdejer

Det er vel i orden at tale godt for sin syge moster, men man skal stadig huske at tale sandt. Den leveregel trænger Venstre og partiets miljøordfører Henrik Høegh alvorligt til at genopfriske.

Inden for de seneste uger har Radio 24syv grebet Henrik Høegh i flere alvorlige usandheder, som har sendt den tidligere fødevareministers troværdighed til tælling. Sagen drejer sig om Henrik Høeghs politiske kolbøtte i forhold til de såkaldte randzoner. Som fødevareminister var det Høegh, der skrev og fik vedtaget loven om randzoner i foråret 2011. Dengang lovpriste han randzonernes effekt med disse ord:

"Med randzonerne opfylder vi fire uundgåelige miljøkrav på én gang: Randzonerne reducerer pesticidafdriften til den omgivende natur. Randzonerne sørger for, at 50.000 hektar bliver udlagt til natur. De reducerer fosfortabet til vandmiljøet med op til 160 tons, og sidst men ikke mindst fjerner de 2500 tons kvælstof."

Høeghs "øjenåbner"
Men efter regeringsskiftet foretog Venstre-manden en spektakulær holdningsændring. Nu var han mod sin egen lov og vil have den taget af bordet. Som miljøordfører begrundede Henrik Høegh sin ændrede holdning med "ny viden" om randzonernes effektivitet.

Som miljøordfører begrundede Henrik Høegh sin ændrede holdning med "ny viden" om randzonernes effektivitet. Til Radio 24syv udtalte han, at den nye viden gik på fosforeffekten, men de forskere, han henviste til, har over for radiostationen dokumenteret, at denne "ny viden" blev fremlagt for Høegh allerede i 2011, mens han var minister og forberedte loven.

Kjeld Hansen
Journalist og gårdejer

Til Radio 24syv udtalte han, at den nye viden gik på fosforeffekten, men de forskere, han henviste til, har over for radiostationen dokumenteret, at denne "ny viden" blev fremlagt for Høegh allerede i 2011, mens han var minister og forberedte loven.

Forelagt denne dokumentation hævder Høegh imidlertid, at han først i september i år er blevet klar over begrænsningerne i fosforeffekten, og at det havde været en "øjenåbner" for ham.

Misbrug af kommissionsformand
Imidlertid har Radio 24syv også kunnet påvise, at Henrik Høegh taler direkte usandt i sin kampagne mod randzoneloven. Høegh har gentagne gange forklaret partiets kovending ved at citere den siddende Natur- og Landbrugskommission for ikke at kunne anbefale randzoner som middel i bekæmpelsen af landbrugets forurening. Til Radio 24syv udtalte han:

"Samtidig kommer Natur- og Landbrugskommissionen og siger, at det der med randzoner og efterafgrøder, det er nogle tiltag, som vi ikke skal bruge længere. Nu anbefaler de noget nyt."

Ifølge radiostationen er den påstand usand. Man har kontaktet kommissionens formand, Jørn Jespersen, og han kan ikke godkende citatet:

"Vi har overhovedet ikke anbefalet noget som helst på nogen områder. Vi har ikke givet karakterer til randzoner, vi er ikke kommet med anbefalinger om at bruge dem mere eller mindre, så det er for tidligt at bruge os," sagde Jespersen til Radio 24syv. Tidligst i marts 2013 vil kommissionens anbefalinger foreligge.

Ført bag lyset
Med disse usandheder har Henrik Høegh trukket Venstres troværdighed ned på linje med de højtråbende protestlandmænd, som også fornylig er blevet taget i alvorlige fiflerier med misbrug af ekspertkilder omkring landbrugets miljøbelastning. Ifølge oktobernummeret af fagbladet Journalisten har syv ud af ti kileder, der har optrådt i pressemeddelelser udgået fra protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug, følt sig dårligt behandlet, fejlciteret eller direkte ført bag lyset.

Denne slags afsløringer fremmer ikke samfundets tillid til Landbrug & Fødevarers påståede ønske om en ny fortælling, baseret på åbenhed, ærlighed og fagligt korrekte data.

Især vil det være et alvorligt slag mod værdien af de anbefalinger, som Natur- og Landbrugskommissionen skal fremlægge i marts 2013, hvis tilliden til kommissionen allerede nu sættes på spil ved frækt citatfusk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Hansen

Fhv. borgmester (S), Herlev Kommune (1996-2011)
akademiingeniør

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Jørn Jespersen

Formand, ICROFS, indehaver, JJ Advice
civiløkonom (CBS. 1987), lærer (Blaagaard Seminarium. 1982)

0:000:00