Utraditionel alliance udvikler fælles fødevarestrategi

ERHVERVSUDVIKLING: Bornholms Regionskommune er gået ind i et tæt samarbejde med landmænd og producenter om at udvikle øens fødevareerhverv. Kommunen vil drive en udvikling med mere økologi og lokale specialiteter.

På Bornholmerdøgnet skrev deltagerne deres eget personlige mål for, hvordan de vil forandre deres hverdag og indføre en lille del af kommunens strategi for at omstille Bornholm til en grøn og bæredygtig ø. Her satte borgmester Winni Grosbøll (S) sig et mål om selv at købe flere lokale fødevarer.
På Bornholmerdøgnet skrev deltagerne deres eget personlige mål for, hvordan de vil forandre deres hverdag og indføre en lille del af kommunens strategi for at omstille Bornholm til en grøn og bæredygtig ø. Her satte borgmester Winni Grosbøll (S) sig et mål om selv at købe flere lokale fødevarer.Foto: Anders Beier
Sine Riis Lund

Vi synes nok, at kommunen lagde for meget vægt på det økologiske, særligt i starten, og det gav mig lidt problemer i baglandet, men jeg synes, vi er landet fornuftigt i strategien.

Lars-Ole Hjorth-Larsen
Formand, Bornholms Landbrug

Det her handler rigtig meget om at mindske sårbarheden i det her erhverv, der er så vigtigt for Bornholm, at skabe nogle arbejdspladser og at styrke øens omsætning.

Winni Grosbøll (S)
Borgmester, Bornholm
Fakta
De fire fælles målsætninger i fødevarestrategien
  • Bornholm tilbyder Danmarks bedste fødevaremiljø
  • Bornholm producerer Danmarks bedste fødevareoplevelser
  • Bornholm vælger lokale råvarer og produktion
  • Bornholm fremtidssikrer gennem diversitet

Det er stort set ikke til at opdrive en frisk fisk på Bornholm, selvom bornholmerne bor ude midt i Østersøen.

Øen producerer cirka 500.000 svin om året. Alligevel kan man knapt finde bornholmsk svin i øens egne kølediske.

Og selvom fødevareerhvervet fylder godt på Bornholm, så er det i dag kun fem procent af den mad og drikke, der konsumeres på øen, der er lokalt produceret.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00