Kristian Jensen angriber Socialdemokratiet: I oversælger jeres klimafond

KLIMAKAMP: Finansminister Kristian Jensen kritiserer Socialdemokratiet for at oversælge partiets grønne fremtidsfond ved at skjule mulige udgifter. Tre økonomer understreger, at fonden vil belaste statskassen, men vurderer, den godt kan blive en god investering alligevel.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Socialdemokratiet oversælger deres grønne fremtidsfond, når partiet i deres klimaudspil skriver, at den 20 milliarder store kapitalindsprøjtning, som fonden skal tilføres, ikke vil påvirke statskassen.

Hvis fonden viser sig som en billig måde at reducere klimabelastningen, er der ikke noget økonomisk tab samlet set.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Økonomiprofessor, Københavns Universitet

Sådan lyder kritikken fra Venstres finansminister Kristian Jensen.

Fakta
Socialdemokratiets grønne fremtidsfond
"Fondens formål er først og fremmest at investere i banebrydende grønne projekter, som kan modvirke katastrofale ændringer af klimaforandringerne og sikre en mere bæredygtig anvendelse af klodens ressourcer. 

Konkret får fonden til opgave at støtte udviklingen af de nye teknologier og virksomheder, der kan knække koden til følgende fire verdensomspændende udfordringer: Mere grøn energi, lagring og bedre anvendelse af energi, vandknaphed og fødevareproduktion.

Finansiering: 
Den grønne fremtidsfond vil være ejet af den danske stat, som indskyder 20 milliarder kroner i fonden som grundkapital. 

Fonden skal være politisk uafhængig og operere på markedsvilkår, hvor den med tiden forventes at generere et afkast, der helt eller delvist udbetales som udbytte. 

Det statslige kapitalindskud er derfor en finansiel transaktion, der ikke påvirker den offentlige saldo. På samme måde som det f.eks. også er tilfældet med statslige kapitaloverførsler til Vækstfonden. 

Den grønne fremtidsfond er en investering i fremtiden, som potentielt kan give store indtægter til Danmark og statskassen. Fonden vil derfor ikke kun skabe fundamentet for fremtidens grønne teknologier og bidrage til at løse verdens allerstørste udfordringer. Den vil også være en god forretning for Danmark."

Kilde: - Fakta fra Socialdemokratiet - udspillet "Danmark skal igen være en grøn stormagt"

”Socialdemokratiet har en eller anden mani med, at hvis man bare laver statslige udlån, så har det ikke nogen påvirkning,” siger Kristian Jensen og fortsætter:

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00