Debat

V: Statsministeren må kæmpe for at skubbe Brexit-dato for Danmarks skyld

DEBAT: Danmark kan ikke nå at skabe gode handelsaftaler med Storbritannien, før Brexit træder i kraft. Af hensyn til Danmarks økonomi bør Mette Frederiksen presse på for at få exitdatoen rykket, skriver Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet.

Boris Johnson nægter at udsætte slutdatoen for brexitforhandlingerne, der nu er yderligere udfordret af coronakrisen, skriver Morten Løkkegaard. 
Boris Johnson nægter at udsætte slutdatoen for brexitforhandlingerne, der nu er yderligere udfordret af coronakrisen, skriver Morten Løkkegaard. Foto: Pool/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Midt i en coronakrise er et andet skæbnesvangert og betændt politisk emne stort set forsvundet fra forsiderne og dagsordenen. Det drejer sig om Brexit, som desværre ikke er forsvundet i virkeligheden, men stadig står som et blinkende faresignal lige forude.

Af samme grund må den danske regering og statsminister Mette Frederiksen meget snart på banen og arbejde for en forlængelse af de brexitforhandlinger, som ikke har rørt sig ud af pletten siden februar.

I denne uge gik de 200 eksperter, som befolker forhandlingsdelegationerne, så småt i gang igen, efter at de to hovedpersoner i spillet, britiske Boris Johnson og den franske (EU-) forhandler Michel Barnier, begge har været lagt ned af coronasyge i flere uger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Presset på Storbritannien og EU’s forhandlere er derfor om muligt blevet endnu større. Alligevel slog Boris Johnsons regering torsdag fast, at Storbritannien under ingen omstændigheder vil acceptere en forlængelse af forhandlingerne til efter 2020.

Stolthed overdøver fornuft
Derfor skal chefforhandlerne David Frost og Michel Barnier nå til enighed om en omfattende handels- og samarbejdsaftale i løbet af kun otte måneder. En proces, der normalt kan tage flere år. Til overflod er deadline sat til 1. juli, fordi en eventuel aftaletekst skal nå at blive ratificeret/godkendt i de efterfølgende måneder. En deadline, som ingen andre end Boris Johnsons regering tror på.

Forlader Storbritannien EU’s indre marked uden en aftale ved udgangen af 2020, er de økonomiske konsekvenser midt under coronakrisen svære at overskue.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forlader Storbritannien EU’s indre marked uden en aftale ved udgangen af 2020, er de økonomiske konsekvenser midt under coronakrisen svære at overskue. Allerede før krisen vurderede mange eksperter, at det så meget svært ud at nå en aftale på så kort tid – og pandemien gør det ikke lettere. 

Mens Johnson-regeringen kategorisk afviser en forlængelse, er EU fortsat åben for muligheden. Men i Bruxelles ønsker man til gengæld heller ikke at være den, som ryster på hånden og trygler Johnson om en forlængelse.

Ingen af siderne ønsker at tabe ansigt i den her kamp. Ikke desto mindre må vi andre så få adresseret den umulige deadline – og få lagt pres på forhandlerne, primært de stædige briter.

Et svækket Europa med udsyn til flere tab
Deadline for at bede om en udskydelse er 1. juli. Herefter er der ingen vej tilbage. Så får vi enten en hastigt indgået aftale eller en hård Brexit, hvor Storbritannien vælter ud af Unionen.

Læs også

Uden en aftale kan man se frem til massive økonomiske omkostninger på begge sider af Den Engelske Kanal. Sådanne omkostninger rammer kun hårdere, når alle økonomier i Europa er svækket af coronakrisen. Det vil også gå slemt ud over danske virksomheder, der lige nu efterspørger sikkerhed og vished om fremtidens forhold til Storbritannien.

Især fiskeriet, der er afhængig af at kunne fange fisk i briternes farvande, står til omfattende økonomiske tab, hvis man ikke når til enighed om en aftale eller forlængelse. Fra et dansk perspektiv er det særligt vigtigt, at EU ikke indgår en forhastet frihandelsaftale med UK uden en dertilhørende ambitiøs aftale om fiskeri.

Parterne har nu aftalt at mødes til tre forhandlingsrunder inden juli, hvor de senest kan bede om en forlængelse. Alle runder vil vare en hel uge, og den første begyndte mandag 20. april. Den næste indledes 11. maj og den sidste 1. juni.

Efter den sidste runde vil det stå klart, hvor langt Frost og Barnier er nået, og hvorvidt det virker mere eller mindre realistisk at klappe resten af aftalen af inden årsskiftet. Usikkerheden er således enorm for både EU, Storbritannien – og, værst af alt, for vores virksomheder.

Alene af den grund bør den danske regering markere et krav om forlængelse og på den måde appellere til, at der kommer mere end én voksen i det forhandlingslokale, før det er for sent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU









0:000:00