Debat

Vagn Lundsteen: Økologi er en religiøs bevægelse

REPLIK: Der er ingen evidens for DN's påstande om, at økologi er bedre for en hel række ting i den danske natur. Sandheden er, at vi ikke har alle svar, skriver Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug.
Foto: Bæredygtigt Landbrug
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vagn Lundsteen
Direktør i Bæredygtigt Landbrug

Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening har 1. april rettet et angreb på Bæredygtigt Landbrug og undertegnede omkring vores artikel, hvor vi stiller spørgsmål ved den økologiske produktions bæredygtighed. Det er vigtigt at stille spørgsmål ved formål og baggrund, inden befolkningen agerer som lemminger på vej ud over en klippe.

Der skal fakta på bordet
Sandheden er jo, at der ikke findes en eneste undersøgelse, der viser, at folk, der spiser økologisk, er mindre syge, lever længere, har mindre allergi eller astma, mindre sukkersyge, færre tilfælde af cancer eller hjertekarsygdomme, har større fertilitet eller har større livskvalitet.

Økologi er en religiøs bevægelse, skabt på baggrund af frygt og uvidenhed. I Danmark har vi religionsfrihed, men er det statens opgave at støtte religiøse bevægelser? Sagen er den, at hvis ikke økologien blev støttet med mange hundrede millioner kroner, ville bevægelsen kun være for religiøse fundamentalister.

Fakta
Ønsker du at deltage i debatten, kan du sende dit indlæg til redaktør for Altinget | Fødevarer Kim Rosenkilde Nielsen på mail [email protected]

Ifølge Rikke Lundsgaard skulle økologisk produktion sikre, at der ikke blev lukket vandboringer. Her taler hun mod bedre vidende. Ifølge opgørelser fra Naturstyrelsen kan det ikke påvises, at en eneste vandboring er sløjfet på grund af landbrugets regelrette anvendelse af sprøjtemidler. Dansk landbrugs anvendelse af sprøjtemidler udgør ikke en risiko for drikkevandet.

Rikke Lundsgaard hævder, at det intensive landbrug er skyld i, at tilstanden i søer, vandløb, fjorde og andre kystnære farvande er "under målsætning"! Rikke Lundsgaard fortrænger, at hvis ikke vandløbene blev forurenet med spildevand, kunne man drikke vandet i alle de danske vandløb. Vandløb er til for at føre overskudsvand væk fra landbrugsarealerne. Det har aldrig været meningen, at de skulle være kloakledninger for de danske lossepladser eller husholdninger.

Vi tror, at vi som mennesker ved, hvordan dyrene har det bedst. Men hvordan måler vi, om en økologisk udendørs gris har det bedre end en, som går i en varm og tør stald? Og hvordan ved vi, at økologiske køer har større velfærd, fordi de går ude om sommeren? Det er noget, som vi tror. Hvilket bekræfter, at økologi er en religiøs bevægelse.

Vagn Lundsteen
Direktør i Bæredygtigt Landbrug

Økologisk jordbrug har også en effekt på naturen
Det er rigtigt, at biodiversiteten er under pres. Hvert år forsvinder der ca. 12.000 hektar landbrugsjord. Byer og motorveje inddrager det, som skulle være opholdssteder og fødegrundlag for dyr, fugle og insekter. Men der findes ikke opgørelser, der viser, at der er generelt flere arter på økologiske marker. Vi påvirker omgivelserne af den måde, vi dyrker jorden. Men påvirkningen er ikke ensidig fra den ene eller anden produktionsmetode.

Omkring dyrevelfærd er Rikke Lundsgaard ude i fejlærinde. Der findes ingen entydige undersøgelser, der bekræfter, at økologisk husdyr har bedre velfærd end konventionelle. Faktisk ligger dødeligheden højere inden for flere økologiske produktioner.

Vi tror, at vi som mennesker ved, hvordan dyrene har det bedst. Men hvordan måler vi, om en økologisk udendørsgris har det bedre end en, som går i en varm og tør stald? Og hvordan ved vi, at økologiske køer har større velfærd, fordi de går ude om sommeren? Det er noget, som vi tror. Hvilket bekræfter, at økologi er en religiøs bevægelse.

I Bæredygtigt Landbrug beskæftiger vi os med viden og fakta.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vagn Thygesen Lundsteen

Direktør, stifter, AgroPro Danmark, planteavlsrådgiver, stifter, passiv investor Farmbrella.dk. Stifter og medejer af AgroSupport, indkøbsselskab for landmænd. Stifter og medejer af Tempelgaarden Farms
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1979)

0:000:00