Vismænd anbefaler CO2-skat på landbruget ”hurtigst muligt”: Hovedparten af udledningerne kan opgøres på bedriftsniveau

CO2-afgiften på landbruget skal hvile på et klimaregnskab med to niveauer, lyder anbefalingen fra de miljøøkonomiske vismænd i en ny rapport. Der er tilstrækkelig viden til at indfase en beskatning ”hurtigst muligt”, mener topøkonomerne.

Cirka 65 procent af landbrugets samlede drivhusgasudledninger kan ifølge Det Miljøøkonomiske Råd opgøres tilstrækkeligt detaljeret med den nuværende viden til, at det giver mening for samfundsøkonomien at regulere dem. 
Cirka 65 procent af landbrugets samlede drivhusgasudledninger kan ifølge Det Miljøøkonomiske Råd opgøres tilstrækkeligt detaljeret med den nuværende viden til, at det giver mening for samfundsøkonomien at regulere dem. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

To tredjedele af landbrugets klimaskadelige drivhusgasudledninger kan i dag måles detaljeret nok til, at det giver samfundsøkonomisk mening at regulere dem.

En CO2-afgift på landbruget bør derfor også ”træde i kraft hurtigst muligt”.

Med den nuværende viden er der grundlag for at opstille et klimaregnskab med en detaljeret opgørelse på bedriftsniveau, der dækker en betydelig del af landbrugets udledninger.

Det Miljøøkonomiske Råd
Vismandsrapport 2022

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00