Vismænd vil have kvælstofregulering ind i den grønne trepart

Det bliver billigere både for landmændene og for samfundet, hvis forhandlingerne om en CO2-afgift for landbruget bliver tænkt sammen med kvælstofregulering, lyder det fra de økonomiske vismænd. Det har regeringen hidtil nægtet trods opfordringer fra flere sider.

Dyr og marker er to sider af samme sag, og derfor bør CO2-afgift og kvælstofregulering tænkes sammen, lyder det fra de økonomiske vismænd.
Dyr og marker er to sider af samme sag, og derfor bør CO2-afgift og kvælstofregulering tænkes sammen, lyder det fra de økonomiske vismænd.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Regeringen har specifikt frabedt sig det, men det eneste fornuftige er, at parterne om bordet ved den grønne trepart tænker klimafgift og kvælstofregulering sammen, lyder opfordringen fra regeringens egne rådgivere, de økonomiske vismænd.

”Det er rigtigt, at der så lander en ekstra opgave på bordet ved den grønne trepart, men hvis vi laver en regulering af CO2-udledningen fra landbruget uden at have den regulering på plads, der sikrer en reduktion af kvælstofudledningen, risikerer vi at skævvride landmændenes beslutning, så det bliver dyrere både for landmændene og for samfundet,” siger professor Lars Gårn Hansen, Københavns Universitet.

Han er en af de fire økonomiske vismænd, der tirsdag offentliggjorde deres nye forårsrapport for dansk økonomi. Heri hedder det:

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00