WTO-aftale ligger år ude i fremtiden

NYHED: Kollapset i WTO-forhandlingerne i juli skal ikke bare ses som et enkelt mødes sammenbrud. En ny global frihandelsaftale om bl.a. landbrugsstøtte har sandsynligvis årelange udsigter, siger lederen af EU's landbrugskabinet.
Fakta
  • WTO-forhandlingerne om en ny global frihandelsaftale har med større eller mindre intensitet været i gang siden, de blev indledt i slutningen af 2001 i Qatars hovedstad Doha.

  • Forhandlingerne drejer sig bl.a. om øget markedsadgang på verdens landbrugsmarkeder, reduktion af støtteordninger til landbruget.


  • Kilde: Altinget
    At enderne ikke kunne mødes i Geneve betyder sandsynligvis, at der ikke bliver nogen ny global frihandelsaftale om bl.a. landbrugsstøtte, før USA vælger ny præsident.

    "Med mindre vi får forhandlingerne tilbage på rette køl inden september, er betingelserne for, at vi ser et resultat i WTO-forhandlingerne de kommende år ikke særligt gode. Vi løber nemlig ind i det problem, at Bush-administrationen ikke længere har forhandlingsautoritet," siger Poul Skytte Christoffersen, leder af landbrugskommissær Mariann Fischer Boels kabinet.

    Udsigterne til, at der kommer skub i forhandlingerne inden september, er imidlertid også mere end sorte.

    Uenigheden mellem forhandlingsparterne USA, EU og bl.a. Indien var så stor, især på spørgsmålet om de direkte subsidier til de amerikanske landmænd, som USA ikke er parat til at røre ved, at der end ikke er aftalt en dato for, hvornår parterne igen skal mødes, siger Poul Skytte Christoffersen.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00