WTO-strid bekymrer erhvervslivet: Det kan blive det vilde vesten

HANDEL: WTO’s appelorgan kan blive udmanøvreret i slutningen af året, fordi USA nægter at udnævne nye dommere. Det skaber risiko for vilkårlig magtudøvelse og en usikkerhed, der er gift for eksportvirksomheder, lyder det fra erhvervsorganisationer.

Den amerikanske præsident Donald Trump har angrebet både WTO's appelorgan og verdenshandelsorganisationen som helhed.
Den amerikanske præsident Donald Trump har angrebet både WTO's appelorgan og verdenshandelsorganisationen som helhed.Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Uden en domstol, der kan håndhæve de globale handelsregler, vil der være tale om det vilde vesten, hvor den stærkeste kan udøve sin ret.

Peter Thagesen
Underdirektør, Dansk Industri

Alt det som bidrager til mere usikkerhed og uklarhed om, hvad det er for fælles regler, vi følger internationalt på handelssiden, er gift for eksportvirksomheder.

Kenneth Lindharth Madsen
Handelspolitisk chef, Landbrug & Fødevarer
Fakta
Tilbageværende medlemmer af WTO's appelorgan:
- Ujal Singh Bhatia fra Indien: Mandatperiode udløber 10. december 2019
- Thomas R. Graham fra USA: Mandatperiode udløber 10. december 2019
- Hong Zhao fra Kina: Mandatperiode udløber 30. november 2020.

Kilde: WTO

Siden Donald Trump kom til som amerikansk præsident, har USA blokeret for udnævnelse af fire nye dommere i appelorganet for verdenshandelsorganisationen WTO.

Det betyder, at appelorganet nu er nede på tre dommere, som er det minimum, der skal være for, at domstolen kan fungere som sidste instans i afgørelser om handelsstridigheder.

I december 2019 kan appelorganet blive udmanøvreret helt.

Dokumentation

Hvad er WTO?

- Verdenshandelsorganisationen (World Trade Organisation, WTO) er en mellemstatslig organisation oprettet i 1995 på grundlag af GATT-aftalen om told og udenrigshandel fra 1947 (General Agreement on Tariffs and Trade).

- WTO anses for at være rygraden i det globale handelssystem, og både Danmark og EU har været medlem siden oprettelsen.

- Arbejdet er drevet af medlemmerne og har som overordnet formål at bidrage til økonomisk vækst og udvikling ved at reducere hindringer for international handel.

- Arbejdet i WTO omfatter forhandlinger af frihandelsaftaler, bilæggelse af handelstvister mellem lande, gennemgang af medlemmernes handelspolitik samt støtte til kapacitetsopbygning i udviklingslandene.

- WTO har 164 medlemmer. Der optages løbende nye medlemmer på grundlag af forhandlinger med de eksisterende medlemmer.

- Det er Europa-Kommissionen, som forhandler i WTO på vegne af alle EU’s medlemslande.

Kilde: Udenrigsministeriet 










0:000:00