Debat

Nordjyske aktører: Færre unge kalder på internationale studerende – men Folketinget har lukket døren

Internationale studerende er en central del af modsvaret til den bekymrende mangel på arbjedskraft. Derfor bør Christiansborg genoverveje den omfattende lukning af engelsksprogede uddannelser, skriver politikere og erhvervsfolk fra Nordjylland.

Det er i afgørende, at vi ser internationale studerende som en del af værktøjskassen, der skal i spil for at vende udviklingen, skriver en række nordjyske politikere og erhvervsfolk.
Det er i afgørende, at vi ser internationale studerende som en del af værktøjskassen, der skal i spil for at vende udviklingen, skriver en række nordjyske politikere og erhvervsfolk.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens vi venter på, at regeringen fremlægger sine reformudspil for professionshøjskolerne og erhvervsakademierne, er der i Nordjylland en klar forventning om, at man politisk igen vil gøre det muligt at udbyde engelsksprogede uddannelser på de videregående professions- og erhvervsakademiuddannelser. Med øje for hvor arbejdskraftsmanglen er mest udtalt.

Det vil kunne vende et nulsumsspil til et plussumsspil.

Igen og igen har rapporter de senere år understreget, hvor stor en samfundsudfordring det faldende arbejdsudbud reelt er. For mens vi på den ene side kan glæde os over flere småbørn, og at vi som befolkning bliver ældre, falder ungdomsårgangene og befolkningsgruppen i den arbejdsdygtige alder bliver mindre.

Regionen bliver kraftigt udfordret i forhold til mangel på STEM-kompetencer, eksempelvis inden for IT-området og til den grønne omstilling.

Mads Duedahl (V), Lasse Frimand Jensen (S), m.fl.
Se faktaboks

Opgaverne i både det private og offentlige falder derfor på færre skuldre, alt imens opgaverne blot bliver flere og mere komplekse.

Nordjylland kigger ind i den perfekte storm

Selvom vi som afsendere af indlægget på ingen måde bilder os ind, at de barske realiteter ikke er gældende i de øvrige landsdele, tager vi naturligt afsæt i Nordjyllands situation.

I landets nordligste region kigger vi nemlig ind i en kombination af bekymrende omstændigheder, som gør regionen enormt udsat i forhold til at sikre fremtidens arbejdsudbud. Lad os prøve at male billedet.

Kigger vi ti år tilbage er antallet af unge i alderen 17-25 år i Nordjylland faldet med seks procent og i samme periode er antallet af dimittender fra nordjyske ungdomsuddannelser faldet med 12 procent. Samtidig er andelen af studenter i Nordjylland, der ikke er i gang med en uddannelse tre og frem år efter gymnasiet stigende.

Kigger vi ti år frem, udfordres Nordjylland blot yderligere. Her forventes antallet af unge i Nordjylland i alderen 17-25 år at falde med syv procent.

Forfatterne bag debatindlægget
  • Mads Duedahl (V), regionsrådsformand Region Nordjylland og formand Professionshøjskolen UCN’s bestyrelse
  • Lasse Frimand Jensen (S), borgmester Aalborg Kommune
  • Richard Fynbo, bestyrelsesleder Dansk Industri Vendsyssel og næstformand Professionshøjskolen UCN
  • Peter Birkegaard, bestyrelsesleder Dansk Industri Aalborg
  • Tage Odgaard Nielsen, bestyrelsesleder DI Thy/Mors
  • Rasmus Haugaard, formand Erhverv Norddanmark
  • Henrik Bjørn, repræsentant i Aalborg for Dansk Erhverv

 

Den alarmerende udvikling kommer også til udtryk i en analyse af fremtidens kompetencebehov i Nordjylland, der udkom sidste år. Her fremgår det blandt andet, at regionen bliver kraftigt udfordret i forhold til mangel på STEM-kompetencer, eksempelvis inden for IT-området og til den grønne omstilling.

Den politiske 'landingsbane' er kridtet op

Vores håb er derfor, at der er politisk mod til at rette op på aftalen fra 2021, der var udtryk for en uholdbar model, hvor for få internationale studerende fik fodfæste på arbejdsmarkedet og blev boende i landet.

Men helt at lukke døren for dem er på ingen måde løsningen, og de politiske vinde blæser nu i retning af igen at bløde op for optag af internationale studerende på de videregående uddannelser.

Dette viste sig for eksempel i den brede politiske reformaftale på universitetsområdet fra juni, hvor der blev åbnet for oprettelse af 1.100 engelsksprogede pladser på ordinære kandidatuddannelser på landets universiteter, stigende til 2.500 årligt fra 2029.

Læs også

Samtidig har uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M), været markant i sine udmeldinger om behovet for at åbne dørene for langt flere internationale studerende.

I Nordjylland vil vi byde varmt velkommen til dem, der kan og vil berige vores samfund.

Mads Duedahl (V), Lasse Frimand Jensen (S), m.fl.
Se faktaboks

Internationale studerende er en del af værktøjskassen

Særligt er vi positive overfor uddannelses- og forskningsministerens tilbagevendende udmeldinger om en mulig model med inspiration fra erhvervskandidatuddannelserne, hvor udenlandske studerende tilknyttes en virksomhed i Danmark under deres uddannelsesforløb, og får løn frem for SU.

En fremtidig model for professionshøjskoler og erhvervsakademier bør i så fald tilskynde tre ting: At erhvervsområder, hvor behovene er mest udtalte, prioriteres, at der skabes tæt og tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet og lokalområdet under uddannelsen, samt at der sikres gode vilkår for danskundervisning, eksempelvis integreret i de studerendes skemaer.

Det er i vores øjne afgørende, at vi ser internationale studerende som en del af værktøjskassen, der skal i spil for at vende udviklingen. I Nordjylland vil vi byde varmt velkommen til dem, der kan og vil berige vores samfund.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Lasse Frimand Jensen

Borgmester (S), Aalborg Kommune, formand, KKR Nordjylland
master i udvikling og internationale relationer (2011)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00