Debat

Byggeaktører og KEA: Internationale studerende kan redde vores pressede byggeri

Det er dyrt og dumt, når uddannelses- og forskningsministeren undlader at bruge erhvervsakademierne som magnet til at lokke stærke og dygtige studerende fra udlandet til Danmark, skriver KEA og en række byggeaktører.

Vi opfordrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til at prioritere de brancher, hvor efterspørgslen er størst, når det kommer til at genåbne de internationale studiepladser, skriver KEA og en række byggeaktører.
Vi opfordrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til at prioritere de brancher, hvor efterspørgslen er størst, når det kommer til at genåbne de internationale studiepladser, skriver KEA og en række byggeaktører.Foto: Pressefoto, KEA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er for få, der tager en uddannelse inden for byggebranchen, i forhold til den efterspørgsel, der er på arbejdskraft. Det er en problemstilling, som de små årgange forstærker, og som end ikke den nuværende afmatning i byggeriet kan løse.

I en nyligt publiceret årsanalyse fra DEA bliver det beskrevet, at "mangelsituationen ikke ser ud til at være forbigående", og at "det kan udfordre samfundet, som vi kender det i dag".

Det bliver påpeget, at udenlandske studerende er en mulig løsning på problemet. Vi er enige. Uden internationale studerende er vores muligheder for at kunne konkurrere internationalt, skabe vækst og levere på den grønne omstilling ganske enkelt dårligere.

Derfor opfordrer vi også uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til at prioritere de brancher, hvor efterspørgslen er størst, når det kommer til at genåbne de internationale studiepladser.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

Louise Sjøntoft, HR-direktør i NCC

Jacob Vimpel, arkitektkoordinator i Metroselskabet

Kirsten Nielsen, formand for Konstruktørforeningen

Sally Rudgaard Jessen, tegnestuechef i PLH Arkitekter

Nikolaj Lubanski, COO i Copenhagen Capacity

Eva Valcke, uddannelsesdirektør på KEA – Københavns Erhvervsakademi

Dumt og dyrt at sige nej

Vi har simpelthen ikke råd til at sige nej til 1.267 internationale bygningskonstruktører på landsplan, som er konsekvensen af at fastholde en lukning.

Vi har haft stor glæde af de internationale studerende, og vi håber meget på, at flere internationale studerende bliver en realitet på erhvervsakademierne samt professionshøjskolerne og ikke kun på udvalgte universitetsuddannelser.

Byggebranchen er om nogen en international branche – også inden for Danmarks grænser. Derfor er det vigtigt, at vi uddanner både danske og udenlandske studerende på internationale uddannelser, så vi kan konkurrere på tværs af grænser, forstå kulturer og indgå i internationale samarbejder. Det er ganske enkelt både dumt og dyrt at sige nej.

Erhvervsakademierne har en fordel

Den nemmeste rekruttering er nu en gang at uddanne selv. Vi vil gerne uddanne de studerende til den danske byggebranche med både den generalist-viden, som er nødvendigt, og den specialiserede viden, som det for eksempel kræver at arbejde på metroen.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er ikke særlig for Danmark. Mange europæiske lande står i samme situation, så konkurrencen er hård

Eva Valcke, Jacob Vimpel m.fl.
Se faktaboksen for alle afsendere

Det er derfor afgørende at kunne rekruttere så tidligt som muligt, og her har erhvervsakademierne en fordel, fordi de studerende som led i deres uddannelse kommer i praktik ude i virksomhederne. Ligesom de udenlandske studerende allerede har opbygget både professionelle og personlige netværk samt kender kulturen.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er ikke særlig for Danmark. Mange europæiske lande står i samme situation, så konkurrencen er hård, men mindre hård hvis de har taget deres uddannelse i Danmark og har et liv her.

Derfor bør vi for det første arbejde målrettet med de udenlandske studerendes sociale tilhørsforhold. Vi ved, at sociale netværk gør, at udlændinge bliver længere.

For det andet bør vi gøre dansk til et valgfag. På KEA har vi gode erfaringer med at udbyde dansk til alle udenlandske studerende, men vi mener, at vi kan gøre det endnu bedre ved at gøre dansk til en del af curriculum. Det vil styrke de udenlandske studerendes muligheder samt tilknytning.

Internationale studerende er god økonomi

Selv når man medtager udgifter til SU og tager højde for, at nogle udenlandske studerende rejser ud igen, er de internationale studerende en god forretning for Danmark.

Læs også

En dansk 20-årig har i gennemsnit kostet samfundet tre millioner til blandt andet daginstitution, skole og sundhedsomkostninger, inden de begynder at studere. Den udgift har vi ikke til udenlandske studerende.

Mads Eriksen Storm fra Dansk Erhverv skrev ganske præcist 2. maj i Avisen Danmark, at det slet og ret er "godt købmandsskab" at satse på internationale studerende. Han foreslår også at bruge vores stærke uddannelsesinstitutioner (erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter) som magnet til at tiltrække dygtige udlændinge.

Også VIA University College har for nylig appelleret til at reetablere engelsksprogede studiepladser med opbakning fra Dansk Industri, Dansk Erhverv samt 100 virksomheder, der mangler arbejdskraft. Det afviste ministeren med henvisning til, at universiteterne "traditionelt har været bedre til at fastholde internationale studerende i beskæftigelse i Danmark end erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser".

På KEA har vi arbejdet hårdt på at fastholde de udenlandske studerende i landet efter endt uddannelse – og ikke mindst i byggebranchen har interessen fra både de studerende og virksomhederne været stor.

Så lad os kigge frem i stedet for at basere afgørende beslutninger på en fortid, som ikke længere er virkeligheden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Valcke

Uddannelsesdirektør, KEA
cand.mag. (Katholieke Uni. Leuven 1999), postmaster i kommunikation (Katholieke Uni. Brussels)

Kirsten Nielsen

Formand, Konstruktørforeningen
Bygningskonstruktør

Louise Sjøntoft

HR-direktør, NCC

0:000:00