Debat

Østjyske borgmestre: Vores erhvervsliv efterspørger flere internationale studerende

Der er behov for flere internationale studerende på korte og mellemlange uddannelser i især STEM-fagene. Virksomhederne mangler dem allerede, skriver Frands Fischer, Jacob Bundsgaard og Kasper Bjerregaard.

Østjyske virksomheder efterspørger engelsksprogede uddannelsespladser, skriver formandsskabet for det kommunale politiske samarbejde Business Region Aarhus. 
Østjyske virksomheder efterspørger engelsksprogede uddannelsespladser, skriver formandsskabet for det kommunale politiske samarbejde Business Region Aarhus. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Frands Fischer
Jacob Bundsgaard
Kasper Juncher Bjerregaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er godt, at regeringen nu åbner op for flere engelsksprogede studiepladser på universiteter, men erhvervslivet mangler også engelsksprogede uddannelsespladser af kortere og mellemlang varighed inden for særligt STEM-området.

Vi ved, at virksomhederne i Østjylland har et stort behov for mere kvalificeret arbejdskraft for at kunne vokse og stå skarpt i konkurrencen med andre – herunder ikke mindst i den grønne omstilling.

Derfor rammer det erhvervslivet hårdt, at Folketinget i 2021 besluttede at lukke mere end 1.000 engelsksprogede uddannelsespladser i Østjylland. De internationale studerende er nemlig en vigtig del af morgendagens dygtige medarbejdere.

Flere internationale studerende 

Regeringens nye reformudspil på uddannelsesområdet lover flere internationale studerende inden for områder, hvor dansk erhvervsliv efterspørger højt kvalificeret arbejdskraft.

Business Region Aarhus

Frands Fischer, Jacob Bundsgaard og Kasper Bjerregaard udgør formandsskabet i Business Region Aarhus.

Business Region Aarhus arbejder for bedre rammevilkår for erhvervslivet.

De repræsenterer 12 kommuner: Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus.

Det er selvsagt godt nyt på universitetsområdet, men vi anbefaler, at regeringen går videre og inviterer Folketinget til at udvide omfanget af engelsksprogede uddannelser af kortere og mellemlang varighed, da virksomhederne har brug for hele feltet. Både fra Aarhus Universitet, VIA University College og erhvervsakademierne. 

Allerede nu er der 100 virksomheder i Østjylland, der har udpeget konkrete uddannelser, hvor de savner flere uddannede fra. De er klar til at ansætte de studerende under uddannelse og efter endt uddannelse. 

I Business Region Aarhus – et erhvervspolitisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner – arbejder vi målrettet for at fremme antallet af engelsksprogede uddannelsespladser og bygge bro mellem virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne, fordi flere internationale studerende inden for især STEM-området er vigtige for virksomhedernes konkurrenceevne.

Virksomhederne i Østjylland efterspørger flere engelsksprogede uddannelsespladser af kortere og mellemlang varighed inden for særligt STEM-området.

Formandsskabet
Business Region Aarhus

Der er behov for handling på de aktuelle behov, da simple fremskrivninger er dystre. Her står danske virksomheder til at mangle 20.000 medarbejdere inden for områderne ingeniør, teknik og it i 2030. Det mærker vi i høj grad i Østjylland.

Efterspørgsel på arbejdskraft 

Virksomhederne i Østjylland efterspørger – her og nu – flere engelsksprogede uddannelsespladser af kortere og mellemlang varighed inden for særligt STEM-området. Det gælder eksempelvis uddannelserne på professionshøjskolerne: Global Business Engineering, Value Chain Management, Software Technology og Climate and Supply Engineering.

Læs også

Og det er ikke bare et spørgsmål om at udvide antallet af studerende. Det er i høj grad også et spørgsmål om at styrke virksomhedernes globale udsyn og dermed også give grobund for nye forretningsmuligheder inden for eksempelvis grøn omstilling.

36 procent af den grønne eksport kommer i dag fra de østjyske virksomheder. En fantastisk styrkeposition, som vi skal udbygge frem for at udhule. De udenlandske studerende er en vigtig nøgle til dette. De bidrager i høj grad også til at udvikle et internationalt miljø i Østjylland, som igen bidrager til vækst og udvikling. 

Vi opfordrer derfor politikerne til at tænke flere og et bredere felt af engelsksprogede uddannelser ind, så vi får dækket langt flere af virksomhedernes behov. Vi bidrager gerne med viden om, hvor virksomhederne har særlige behov. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Fischer

Borgmester (S), Skanderborg Kommune
cand.scient. i idræt og statskundskab (Aarhus Uni. 2007)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Kasper Juncher Bjerregaard

Borgmester (V), Norddjurs Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00