Debat

Studenterforening: Halvering af kandidaterne vil øge mistrivslen og sænke kvaliteten

Halveringen af kandidatuddannelserne vil gå ud over kvaliteten af vores uddannelser, vi risikerer at miste internationale studerende og øge den mentale mistrivsel, skriver Natasha Hougaard.

DTU opylder allerede det, regeringen ønsker med målet om etårige kandidater. Så hvorfor gamble med det, spørger Natasha Hougaard.<br>
DTU opylder allerede det, regeringen ønsker med målet om etårige kandidater. Så hvorfor gamble med det, spørger Natasha Hougaard.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Regering

‘Forberedt på fremtiden I’ eller ‘Forbered jer på ikke at blive lige så dygtige’? 

Som forperson for Polyteknisk Forening, studenterforeningen på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), er jeg mildest talt målløs efter sidste uges pressemøde og læsning af udspillet. Skal vi nu ikke længere være verdens bedste inden for uddannelse og forskning?

I skærer nu i vores uddannelse. I skærer nu i viden. I skærer nu i Danmarks fremtid. Jeg synes det er en falliterklæring for Danmark som vidensnation, at de-facto forringe vores muligheder for at dygtiggøre os. Det vil være en katastrofe for os studerende, da det vil skabe både akademisk og mental mistrivsel.

Det er den helt forkerte retning at gå i at skære i uddannelse. DTU er det tredje bedste tekniske, ingeniør- og biovidenskabelige universitet i verden, hvorfor gamble med det? Den plads opretholder vi muligvis ikke, hvis vi ikke uddanner på samme måde, som vi gør nu. Der er stor efterspørgsel på ingeniører i Danmark og internationalt, som kommer hurtigt i job efter endt uddannelse.

DTU er det tredje bedste tekniske, ingeniør- og biovidenskabelige universitet i verden, hvorfor gamble med det?

Natasha Hougaard
Forperson, Polyteknisk Forening

Mister internationale studerende
Universitetsvejen på DTU er netop ikke ens. På DTU har vi overordnet allerede to fantastiske uddannelser, en diplomingeniør- og en civilingeniøruddannelse. Med en diplomingeniør kommer den studerende netop tættere på erhvervslivet og kan vende tilbage og få en kandidat efter et par år på arbejdsmarkedet, hvis man har lyst til det.

Derudover har vi på begge uddannelser meget ugentlig undervisning og gruppearbejde, hvor vi arbejder tæt med vores medstuderende. På vores normale 45-timers arbejdsuge, har vi 20 timers undervisning og grupperegning plus 25 timers forberedelse og opgaver. Det skaber balance, det skaber sammenhold og det skaber grundlag for viden. DTU opfylder allerede det, udspillet indeholder, med mere undervisning, erhvervsrettede uddannelser og fleksibilitet.

Lige nu er halvdelen af de kandidatstuderende på DTU internationale, da det er et attraktivt uddannelsessted med alle kandidatuddannelser på engelsk. Jeg frygter, at hvis vi ikke udbyder den samme høje kvalitet af uddannelser, som vi gør nu, så vil det ikke være attraktivt for internationale studerende, da netop de kommer, fordi DTU er et teknisk universitet i verdensklasse.

Det vil være rigtig skadeligt, hvis ikke vi kan tiltrække internationale studerende til DTU, da de bidrager rigtig meget til universitet og Danmark generelt.

Mental mistrivsel og karakterræs
Den mentale velvære blandt os studerende vil uden tvivl falde, da man med så mange forskellige kandidater vil konkurrere mod sine med studerende om den bedste kandidatuddannelse i stedet for at holde sammen.

Overordnet set vil nedskæring kun forværre vores muligheder på alle led og kanter; mentalt, akademisk, nationalt, internationalt, nu, i fremtiden

Natasha Hougaard
Forperson, Polyteknisk Forening

Det vil skabe et karakterræs og stress helt op på kandidatniveau. Hvem skal have en etårig og hvem skal have en toårig? Konkurrerer jeg med min bedste ven, eller er vi sammen om det?

Erfaring fra gymnasierne viser, hvor skadelig karakterræset er for unge mennesker. Der vil blive skabt en dårlig dynamik og dårlige vilkår for os studerende ved at fortsætte det ræs, som man netop troede, man havde undsluppet.

Hvis en kandidat ændres til ét og et kvart år, så vil det også forhindre udlandsophold eller at lave et specialkursus med en virksomhed. Det giver ikke samme personlig og uddannelsesmæssig udvikling.

Netop de her muligheder giver os som studerende erfaringer fra andre universiteter og virksomheder, som vi ikke ellers ville få. Forbindelsen til arbejdsmarkedet svækkes ligeledes, da de studerende nu får endnu mindre tid i et allerede presset og stressende uddannelsessystem.

Overordnet set vil nedskæring kun forværre vores muligheder på alle led og kanter; mentalt, akademisk, nationalt, internationalt, nu, i fremtiden.

Lyt nu til os studerende og stop den her regressive udvikling af vores uddannelser. If it ain't broke, dont fix it.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00