Johanne Schmidt-Nielsen
 svarer 
Helge Sander

Autonomi og ansvarlighed hos universiteter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

156
Ministeren bedes bekræfte, at der af UNESCOs anbefaling, jf. par. 22 fremgår, at staten skal "sikre en nødvendig balance mellem graden af autonomi og universiteters ansvarlighed (accountability)" og ministeren bedes kommentere, hvorledes dette autonomikrav harmonerer med, at videnskabsministeren, andre ministre med ressorttilknytning m.fl. udefra kan diktere krav til strategier m.m. gennem udviklingskontrakter, og at videnskabsministeren kan diktere strategi, akademiske forhold (eksamensformer, antal ordinære professorater, regler for optagelse af studerende, regler for tilrettelæggelse og indhold af uddannelser m.m.) og hermed i praksis sætte universitetets autonomi ud af kraft, jf. DMs klage gengivet i FORSKERforum 214.
Svar fra søndag den 15. juni 2008
Autonomi og ansvarlighed hos universiteter
Mig bekendt er anbefalingerne ikke kommet i en officiel dansk oversættelse. Et uddrag af det nævnte punkt lyder: ”should ensure a proper balance…”. Proper balance kan fx oversættes til en passende eller egnet balance. Hvad der anses for en passende eller egnet balance, beror på en konkret vurdering. Det er min vurdering, at vi har fundet en passende balance med den nuværende ordning. Med de mange offentlige midler, som universiteterne forvalter hvert år, er det – med afsæt i universitetsloven – nødvendigt med en vis regulering af universiteternes aktiviteter. En del af ordningen er, at universitetets bestyrelse indgår en udviklingskontrakt med videnskabsministeren om universitetets samlede virksomhed. Udviklingskontrakten skal beskrive universitetets strategiske mål, midler og indsatsområder og være centreret om universitetets kerneopgaver. Udviklingskontrakten indgås efter forhandlinger mellem Videnskabsministeriet og det enkelte universitet. Jeg er ikke enig med DM, der hævder, at udviklingskontrakten reelt sætter størstedelen af det institutionelle selvstyre ud af kraft.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00