Om  
Hosni Mubarak

Hosni Mubarak er død i en alder af 91

Egyptens afsatte præsident, Hosni Mubarak, er død. Han besad præsidentposten i 30 år, indtil han blev afsat under de store demonstrationer i 2011.

Jon Michelsen

Egyptens afsatte præsident, Hosni Mubarak, er død i en alder af 91.

Det skriver DR ifølge Ritzau.

Han var Egyptens præsident i 30 år, indtil han i 2011 blev afsat under store demonstrationer, som medførte, at Mubarak blev stillet for retten.

Mubarak blev efterfølgende idømt fængsel på livstid i forbindelse med sin rolle i styrets forsøg på at nedkæmpe oprøret, hvoriblandt anslåede 850 drab fandt sted.

Efter dommen krævede en appeldomstol, at sagen skulle gå om. I marts 2017 blev Mubarak løsladt, efter han blev frikendt for alle anklager.

Seks attentatforsøg
Hosni Mubarak blev i 1975 gjort til vicepræsident af daværende præsident Anwar Sadat. Her var Mubarak en stor del af fredsforhandlingerne, der førte til fredsaftalen med Israel i 1979.

I 1981 blev Sadat myrdet, hvorefter Mubarak fik præsidentposten under undtagelsestilstande i Egypten. I sin tid som præsident brugte Mubarak undtagelseslovene til at nedkæmpe oppositionen, herunder islamisterne i Det Muslimske Broderskab.

Ifølge den britiske tv-station BBC blev Mubarak i sin tid som præsident udsat for mindst seks attentatforsøg, indtil han blev afsat i 2011.

Hosni Mubarak efterlader sig sin hustru og sine to børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hosni Mubarak

Fhv. præsident, Egypten

0:000:00