Ruslands ambassadør: Dansk våbenkonference udsætter freden i Ukraine

Et dansk-ledet topmøde på Christiansborg torsdag om yderligere vestlig våbendonation til Ukraine får en hård medfart af Ruslands ambassadør til Danmark.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Torsdag danner Landstingssalen på Christiansborg rammen om en international såkaldt donorkonference, hvor repræsentanter fra 11 vestlige lande samt Ukraine skal diskutere, hvordan man fortsat kan støtte Ukraine med våben til kampen mod Rusland, som invaderede Ukraine for knap et halvt år siden.

Formålet med konferencen, der har fået navnet #CopenhagenUkraine, er at styrke samarbejdet mellem Ukraine og en række nord- og østeuropæiske lande om, hvordan vi bedst støtter Ukraine i kampen mod Ruslands brutale invasion.

Den danske forsvarsminister Morten Bødskov (S) er vært for konferencen sammen med den ukrainske forsvarsminister Oleksii Reznikov og den britiske forsvarsminister Ben Wallace. De tre værter har inviteret kolleger fra flere nord- og østeuropæiske lande samt andre allierede til konferencen. 

Udsætter freden

At Danmark er initiativtager til og medarrangør af konferencen får en hård medfart af Ruslands ambassadør til Danmark Vladimir Barbin.

”Danmarks initiativ til holde en donorkonference i København i august udsætter freden. Dette er en "investering" i fortsættelsen af kampaktiviteter og blodsudgydelser. Yderligere våben og anden militær bistand vil ikke ændre begivenhedernes gang i felterne, men vil blive til en ny tragedie for ukrainerne. Vestlige våben bruges aktivt af Kiev mod civilbefolkningen. Byer i Donbass bliver dagligt beskudt, folk dør hver dag der. Ansvaret for disse forbrydelser ligger hos våben donorlandene,” understreger Vladimir Barbin, der har været russisk ambassadør til Danmark siden 2019.

Han mener, at Vestens brede vifte af støtte til Ukraine blot er med til at forværre situationen.

”Levering af våben, træning af ukrainsk militærpersonel, ydelse af efterretningsinformation, udsendelse af instruktører og lejesoldater fører til blot yderligere eskalering af konflikten i Ukraine,” siger Vladimir Barbin.

USA for bordenden

Konferencen i København torsdag supplerer samarbejdet i den såkaldte ”Ukraine Defense Contact Group” om støtte til Ukraine, der tidligere på året blev etableret på den amerikanske base Ramstein i Tyskland, hvor forsvarsministre fra en lang række af verdens lande mødtes. Her sidder USA's forsvarsminister Lloyd Austin for bordenden som vært.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske forsvarsminister Morten Bødskov til kritikken fra den russiske ambassadør.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Forsvarsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)