Danske EU-politikere erkender, at det er umuligt at give Ukraine en genvej til Unionen

Selv om samtlige danske europaparlamentarikere stemte for en resolution om at give Ukraine udsigt til et EU-kandidatur, så trækker de fleste nu i land. Alene vejen til Unionens venteværelse er lang – og der er ingen genveje, siger en ekspert.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur. 
Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenPeter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Trods et kraftigt pres fra de central- og østeuropæiske medlemslande, afsluttede EU’s ledere et topmøde i Versailles i sidste uge med en meget forsigtig reaktion på Ukraines ansøgning om optagelse i Unionen.

Stats- og regeringslederne nøjedes med at omtale ”Ukraines europæiske ambitioner” og ukrainernes plads i den ”europæiske familie,” mens Europa-Parlamentet havde været noget mere eksplicit i en erklæring få dage tidligere.

Bare det at få status som kandidat kan sagtens tage op til 18 måneder, fordi hele den her proces er så kompleks. Og så er det øjeblikkelige politiske signal jo gået tabt.

Steven Blockmans
Forskningsdirektør, Centre for European Policy Studies (CEPS)

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00