Om  
Svend Ulrik Larsen
Lars Findsen
Morten Krag Vogelius

Forsvarets Efterretningstjeneste får to nye chefer fra politiet

Politidirektør Svend Larsen bliver ny fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, mens PET-chef Morten Vogelius tiltræder en anden chefstilling.

Jon Michelsen

Svend Larsen fra Midt- og Vestsjællands politi bliver fungerende chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), mens PET-chef Morten Vogelius også tiltræder en chefstilling i tjesten.

Det oplyser Politiken.

Mandag morgen fremlagde Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en intern undersøgelse, hvorfra departementschef Thomas Ahrenkiel og chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, begge blev fritaget fra tjeneste.

I kølvandet på undersøgelsen indtager Midt- og Vestsjællands politidirektør, Svend Larsen, og PET-chef Morten Vogelius ledende chefroller i FE.

Dette sker trods en langvarig tradition, hvor FE og PET har været to adskilte tjenester, eftersom førstnævnte hører under Forsvarsministeriet, mens sidstnævnte referer til Rigspolitiet og Justitsministeriet.

Jonas Christoffersen, tidligere direktør for Institut for Menneskerettighederne udtaler i den forbindelse til Politiken:

”Der har tilsyneladende været en kultur i FE om ikke at samarbejde og måske endda modarbejde Tilsynet. Derfor indsætter man nu en mand med demokratiske og justitsministerielle værdier. Hvis Tilsynets kritik er rigtig, så har man grundlæggende haft en udemokratisk struktur, og de nye topfolk kommer til at rydde op i det.”

Morten Vogelius vidnede mod Lars Findsen
Siden 2016 har Morten Vogelius været afdelingschef i PET. Før dette var han 25 år i militæret, hvor han blandt andet var ubådschef og personlig rådgiver for daværende stabschef Bjørn Bisserup.

Lars Findsen var i 2009 departementschef i Forsvarsministeriet i tiden, hvor ministeriet forsøget at forhindre udgivelsen af bogen ’Jæger - i krig med eliten’.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) påstod - i forsøget på at forhindre bogens udgivelse - at der florerede en arabisk oversættelse af bogen på nettet. Senere viste det sig, at oversættelsen var udarbejdet af to medarbejdere i Forsvarskommandoen.

I den forbindelse vidnede Morten Vogelius sammen med Bjørn Bisserup mod Lars Findsen, eftersom sidstnævnte havde skrevet i ministerens talepapir, at han skulle nævne den arabiske oversættelse.

Under retssagen mod de to medarbejdere fortalte Morten Vogelius retten, at Lars Findsen var blevet klart advaret mod at bruge den oversatte bog, da dens autenticitet ikke var bekræftet.

Lars Findsen blev i 2015 chef for FE, mens Thomas Ahrenkiel overtog posten som departementschef. Begge er nu fritaget fra tjeneste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Ulrik Larsen

Fungerende chef, Forsvarets Efterretningstjeneste
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Morten Krag Vogelius

Indhentningschef i PET
Stabsofficer fra Forsvarskommendoen (2005)

0:000:00