Mogens Lykketoft til S-regeringen: Stop ny oliejagt i Nordsøen

OLIESTOP: Mens S-regeringen har udskudt beslutningen om en ny oliejagt i Nordsøen, lyder der en klar anbefaling fra tidligere S-formand og finansminister Mogens Lykketoft. Meldingen presser regeringen yderligere, vurderer kommentator.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Nordsøolien har historisk bidraget med store summer til statskassen, men nu er det tid til at sætte en udløbsdato for det danske olieeventyr.

Fakta
Sagen kort

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047 og kan potentielt fortsætte til og med 2052. Men med 8. udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til 2055.

Energistyrelsen åbnede den 8. udbudsrunde for interesserede olie- og gasselskaber i juni 2018, der frem til 1. februar 2019 kunne ansøge Energistyrelsen om tilladelse til nye olie- og gaskoncessioner i Nordsøen. Det var forventningen, at selskaberne medio 2019 ville få tildelt tilladelserne. I stedet har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen nu ad tre omgange udskudt afgørelsen. Seneste melding er, at en afgørelse om 8. udbudsrunde vil blive taget "på den anden side af sommerferien". 

Enhedslisten, Radikale, SF og Alternativet ønsker alle 8. udbudsrunde annulleret. 
Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har ikke en klar melding. 
Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ønsker udbuddet gennemføres.

Det mener den tidligere socialdemokratiske formand og mangeårig finansminister Mogens Lykketoft.

Ifølge Lykketoft bør regeringen sætte en stopper for den 8. udbudsrunde i Nordsøen, som klimaminister Dan Jørgensen (S) i snart et år har udskudt at tage en beslutning om.

"Det er klart, at der er nogle afvejninger, og det koster noget," siger Mogens Lykketoft, der stoppede i Folketinget efter valget i 2019, og fortsætter:

Han er stadig et så stort navn i partiet, at det er meget generende for Dan Jørgensen, når Lykketoft går ud på den måde.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Men det hænger efter min opfattelse ikke sammen at fortsætte nye efterforskninger efter olie, der skal køre ud over 2050, når vi ved, at en hovedbetingelse for at løse det globale klimaproblem er, at vi i god tid inden 2050 er holdt op med at bruge fossile brændsler.” 

Investeringer vil falde
Selvom nordsøolien har bidraget til den danske statskasse historisk, mener Mogens Lykketoft ikke, at man skal forvente det billede fremover.

”Jeg tror, de regnestykker, nogen har lavet af, hvad det her vil koste, er vildt overdrevne. Der er ingen tvivl om, at udbyttet i at investere i fossil energi vil falde dramatisk frem mod 2050,” siger han.

Læs også

Meldingen fra den tidligere S-formand bliver taget imod med kyshånd hos Enhedslisten, der længe har presset på for at få sat en udløbsdato på oliejagten i Nordsøen.

”Det er meget dejligt, at der i hvert fald nu er en socialdemokrat, der kan se det så klokkeklart, som det er,” siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

Lægger pres på S
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, styrker det regeringens støttepartier, at Lykketoft lægger sig på deres linje i spørgsmålet om nordsøoliens fremtid.

”Det kan partierne bruge effektivt i den offentlige debat, hvor regeringen vil blive udstillet som fodslæbende,” siger Erik Holstein, der mener, at udmeldingen også kan presse partiet internt:

”Lykketoft var Mette Frederiksens gamle mentor, og han er stadig et så stort navn i partiet, at det er meget generende for Dan Jørgensen, når Lykketoft går ud på den måde."

Altinget har ønsket at få en kommentar fra Socialdemokratiet til Mogens Lykketofts syn på nordsøoliens fremtid. I en sms til Altinget svarer Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin:

”Regeringen har igangsat et analysearbejde vedrørende 8. udbudsrunde og fremtiden for Nordsøen. I analysearbejdet kigges der både på klima, økonomi og forsyningssikkerhed. Målet er at sikre så stærkt et beslutningsgrundlag som muligt, så beslutningerne omkring 8. udbudsrunde og Nordsøen kan ske på et oplyst grundlag.”

Læs hele artiklen på Altinget Energi og Klima.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00