Debat

Affaldsforening: Hører kapitalfonde hjemme i forsyningsselskaber?

DEBAT: Offentligt ejerskab og forbrugereje sikrer udvikling, miljø og effektivitet i forsyningssektoren. Så hvad har kapitalfonde egentlig at gøre i vores forsyningsselskaber, spørger Mads Jakobsen (V) og Ole Bondo Christensen (S) fra Dansk Affaldsforening.

Salget af Dong-aktierne efterlader en stærk tvivl om, hvem der egentlig har gavn af kapitalfonde og skyggebankers indtog i forsyningssektoren.
Salget af Dong-aktierne efterlader en stærk tvivl om, hvem der egentlig har gavn af kapitalfonde og skyggebankers indtog i forsyningssektoren.Foto: Foto: Danske Kommuner/Struer Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Jakobsen (V) og Ole Bondo Christensen (S)
Hhv. formand og næstformand i Dansk Affaldsforening samt borgmester i Struer og Furesø Kommune

Det er dejligt, når andre interesserer sig for det, vi arbejder med i forsyningssektoren. Det gør blandt andre kapitalfonden Axcel via sin tænketank Axcelfuture. Ligeledes er det godt, at Axcelfuture sammen med økonomikonsulenterne i Copenhagen Economics peger på vigtigheden af, at forsyningssektoren til hver en tid skal stræbe efter så effektiv en forretning som muligt og fortsat fastholde og udbygge Danmarks globale førerposition inden for grøn forsyning.

Men hvordan vi kommer i mål med dette – det bliver vi ikke enige med Axcel om lige foreløbig.

Masser af fusioner
Axcelfuture og dennes direktør Joachim Sperling påstår, at non-profit-princippet i vores forsyningssektor hindrer selskabssammenlægninger. Det er forkert. Den offentlige affaldssektor, som også dækker 20 procent af fjernvarmesektoren, har de seneste fem år gennemgået en omfattende konsolidering med minimum syv store fusioner – både blandt affaldsenergianlæg, modtagestationer og deponier. Herunder senest sammenlægningen af TAS og L90 til Energnist, som med 16 syd-, midt- og vestjyske kommuner nu er blandt landets største affaldsselskaber.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Denne udvikling har udelukkende været drevet – og drives fortsat ganske glimrende – af kommunernes og politikernes ønske om at levere den bedste ydelse til den laveste pris. Her er der aktivt ejerskab, professionelle bestyrelser, stærk ledelse og forretningsmæssig indsigt på alle fronter – på trods af, at netop dette i Joachim Sperlings optik er umuligt i den offentlige sektor uden ekstern kapital fra den kommercielle verden.

Mere end økonomi
Vi har i Danmark en forsyningssektor i absolut verdensklasse, der leverer billig og grøn el, vand, varme og affaldshåndtering til borgere og virksomheder. Uanset hvor du bor i Danmark, sikrer kommunernes forsyningsselskaber, at du har nem adgang til disse essentielle ydelser under stærk hensyntagen til miljø, sundhed, stabilitet og komfort – og den føromtalte konstante stræben efter at gøre det endnu bedre for samfundet.

Salget af Dong-aktierne efterlader en stærk tvivl om, hvem der egentlig har gavn af kapitalfonde og skyggebankers indtog i forsyningssektoren.

Mads Jakobsen (V) og Ole Bondo Christensen (S)
Hhv. formand og næstformand i Dansk Affaldsforening samt borgmester i Struer Kommune og Furesø Kommune

En kombinationen af offentligt ejerskab og forbrugereje – det sidste primært i drikkevands- og fjernvarmesektoren – samt en stærk regulering, skaber denne vindersituation.

Dong og affald? Vand og Varme?
Verden udvikler sig – og det er hverdag for forsyningssektoren. Derfor er det hævet over enhver tvivl, at vi også i de kommende år skal se på, hvordan vi kan udvikle reguleringen. Men ikke for at give plads til mareridtet: at spekulanter skal hive store afkast hjem til en snæver aktionærkreds på et marked bestående af naturlige monopoler.

Det foreløbigt temmelig mudrede billede af salget af Dong-aktierne efterlader en stærk tvivl om, hvem der egentlig har gavn af kapitalfonde og skyggebankers indtog i forsyningssektoren.

Vi skal hellere sikre, at vores velfungerende forsyningsselskaber er fundamentet for systemeksport i samarbejde med virksomheder, rådgivere, stat, kommuner og pensionskasser – sidstnævnte gerne uden kapitalfonde som dyre mellemmænd.

Det skaber velfærd og arbejdsplader til hele Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Jakobsen

Fhv. borgmester (V), Struer
Landbruget (Asmildkloster Landbrugsskole 1988)

Ole Bondo Christensen

Borgmester (S), Furesø Kommune, formand, Vestforbrænding
cand.techn.soc. (Roskilde Uni.)

0:000:00