Alle elmålere skal være intelligente i 2020

SMART-EL: Alle forbrugere skal have fjernaflæste timeelmålere senest i 2020, lyder det i regeringens nye smart grid-strategi. Branchen efterlyser, at barrierer for udbredelsen fjernes hurtigere. Vores bud er afbalanceret, siger Lidegaard.
50 procent af forbrugerne har i dag intelligente elmålere. I 2020 skal det være alle.
50 procent af forbrugerne har i dag intelligente elmålere. I 2020 skal det være alle.Foto: Dansk Energi
Morten Øyen

Jeg tror først, at alle danskere vil være ombord i 2020. Jeg vil ikke afvise, at man kan have et system på plads i 2014, så en del af de danskere, der allerede i dag har fjernaflæste målere, vil få mulighed for timeaflæsning. Det er noget af det, vi skal kigge nærmere på nu.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister
Fakta
Hvad er smart grid?
Smart grid er et moderniseret, intelligent elnet, der leverer elektricitet fra leverandør til forbruger ved hjælp af digital teknologi. Det kan for eksempel være intelligent teknologi, der sørger for, at overskudsvindenergi benyttes til at lade elbilen i hjemmet i løbet af natten, hvor energiforbruget jo er minimalt.

Hvorfor smart grid?
Formålene med smart grid er at spare energi, reducere el-udgifterne og øge pålideligheden af energitilførslen. Samtidig kan et smart grid være med til at reducere brugen af fossile brændstoffer og øge vedvarende energi samt sikre energiuafhængighed.


Kilde: fivu.dk
Hvordan udnytter vi den stigende elproduktion fra vindmøller bedst?

Det er det centrale spørgsmål i regeringens smart grid-strategi, som fremlægges fredag. For når halvdelen af elforbruget i 2020 kommer fra vind, så kræver det et andet elforbrug end i dag for at udnytte vindenergien bedre.

"Håbet er, at vi på længere sigt får et intelligent elsystem, så vi ikke behøver betale traditionelle kraftværker for at være backup for vindmøller. Samtidig vil et mere intelligent elsystem give den enkelte husholdning mulighed for at spare penge ved at flytte på sit forbrug," siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Giver mulighed for at spare penge
I regeringens nye strategi peges på, at et intelligent system først og fremmest vil give forbrugerne en økonomisk tilskyndelse til at spare penge. Men et fleksibelt elforbrug giver også den enkelte større mulighed for at involvere sig aktivt i den grønne omstilling og for udvikling af en lang række nye services til de mere teknologiinteresserede, argumenteres det.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00