Auken ændrer grundvands-lov

VAND: Efter massiv kritik ændrer miljøministeren et lovforslag, så kommuner får bedre mulighed for at beskytte drikkevand. Danva og DN glæder sig.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Efter ugers massiv kritik fra både Danva, DN og KL ændrer miljøminister Ida Auken (SF) nu et lovforslag om beskyttelse af drikkevandet.

Forslaget handler om, hvilke typer områder kommunerne skal lave indsatsplaner for. I lovforslagets første udkast foreslog Auken, at kommunerne kun skulle lave planer for de områder, hvor nedsivning af nitrat truer grundvandet. 

Men en række organisationer påpegede, at forslaget så ville give ringere beskyttelse af drikkevandet, fordi kommunerne i dag også laver planer for områder, hvor vandet kan være truet af for eksempel pesticider og af kemikalier fra industrien.

Auken: Jeg lytter 
Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, var så bekymret over forslaget, at han tirsdag havde kaldt miljøministeren i hastesamråd om loven. Tirsdag morgen blev samrådet imidlertid aflyst, da Auken besluttede at lytte til kritikken og ændre lovforslaget, så kommunerne fremover også kan få finansiering til at lave indsatsplaner for andre områder end de nitrat-følsomme.

”Jeg sætter en ære i at ændre tingene, hvis man kan imødekomme folk uden de store problemer. Det er det her et eksempel på,” siger Auken til Altinget.dk. Hun fortsætter:

”Kommuner og vandselskaber havde et stort ønske om også at have mulighed for at finansiere planer for særlige områder. Det ønske imødekommer vi, for vi har en fælles interesse i at sikre rent drikkevand.”

Auken understreger, at hovedprincippet i lovforslaget efter hendes opfattelse stadig er intakt.

”Vi skal lave indsatsen der, hvor det er mest målrettet, og hvor drikkevandet er sårbart,” siger hun.

Enhedslistens Per Clausen glæder sig over ministerens ændringsforslag.

”Kommunerne får de samme muligheder for at beskytte drikkevandet, som de har nu. Det er jeg glad for,” siger han, men understreger, at han langtfra mener, at grundvand og drikkevand er beskyttet godt nok.

Op til kommunerne
Danva har presset hårdt på for få at loven ændret, så her glæder direktør Carl-Emil Larsen sig også over Aukens kursskifte.

”Ændringsforslaget er rigtig godt. Det giver mulighed for at lave indsatsplaner også uden for de såkaldte nitrat-følsomme områder. Det vil give en mere målrettet og bedre grundvandbeskyttelse,” siger han og understreger, at det nu er op til kommunerne at sikre, at indsatsplanerne bliver lavet.

DN glæder sig ligeledes over ministerens forslag. Men direktør Susanne Herfelt påpeger, at der nu hviler et stort ansvar på kommunerne.

”Kommunerne er jo ikke forpligtet til at lave indsatsplanerne. Der vil være nogle kommuner, som prioriterer anderledes og sætter barren ned. Det er vi bekymrede for,” siger hun.

Lovforslaget ventes vedtaget i Folketinget fredag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Carl-Emil Larsen

Administrerende direktør, DANVA, bestyrelsesmedlem, Water Valley Denmark, bestyrelsesmedlem, GEUS, bestyrelsesmedlem, DNNK
cand.scient i geofysik (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00