Debat

Besynderligt brud med dansk miljøpolitik

DEBAT: Rasmus Helveg Petersens (S) forslag om at fjerne kravet til overfladetemperatur på indersiden af vinduer i det danske bygningsreglement er besynderligt og tyder på, at ministeren har taget særligt hensyn til en enkelt producent, mener Enhedslistens miljø- og energiordfører, Per Clausen.

"Kun en danskejet virksomhed har vendt sig imod ønsker om
skærpede krav og har ønsket kravet helt fjernet. Der er tale om en virksomhed,
som har lagt hele sin produktion i Polen, så begrundelsen for at tage særlige
hensyn til denne virksomheds særlige interesser er meget svær at få øje på", skriver Per Clausen. 
"Kun en danskejet virksomhed har vendt sig imod ønsker om skærpede krav og har ønsket kravet helt fjernet. Der er tale om en virksomhed, som har lagt hele sin produktion i Polen, så begrundelsen for at tage særlige hensyn til denne virksomheds særlige interesser er meget svær at få øje på", skriver Per Clausen. Foto: Mark Knudsen/Enhedslisten.dk
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Clausen
Miljø- og energiordfører for Enhedslisten

I over 30 år har det været en væsentlig del af den socialdemokratisk-radikale politik, at skrappe miljøkrav i Danmark kunne være med til at styrke den danske konkurrenceevne og dermed skabe flere arbejdspladser i Danmark, fordi de betød, at danske virksomheder stod i spidsen for udviklingen af nye produkter, der levede op til skrappe miljøkrav. Særligt har det været fremhævet, at det ville være gunstigt, hvis de danske krav efterfølgende blev fulgt op af tilsvarende EU-krav.

Regeringen bremser positiv tendens
Derfor har det vagt stor opsigt, at Rasmus Helveg Petersen har taget initiativ til at få fjernet kravet til overfladetemperatur på indersiden af vinduer i det danske bygningsreglement. Det er over i købet sket på et tidspunkt, hvor branchen havde forventet skærpede krav, og hvor de danske vinduesproducenter var gået i gang med at forberede sig på de nye skrappere krav. 

Hele branchen – med en enkelt undtagelse – har støttet kravet om en skærpelse af kravet til den indendørs overfladetemperatur, fordi det beskytter forbrugerne mod ulempe ved kondens og skimmelsvamp, sikrer at der anvendes gode og sikre løsninger, belønner den nødvendige innovation og skaber troværdighed omkring udmelding af fremtidige krav.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Følg de ambitiøse producenter
Kun en danskejet virksomhed har vendt sig imod ønsker om skærpede krav og har ønsket kravet helt fjernet. Der er tale om en virksomhed, som har lagt hele sin produktion i Polen, så begrundelsen for at tage særlige hensyn til denne virksomheds særlige interesser er meget svær at få øje på.

Set i lyset af resten af branchens ønsker virker det særligt besynderligt, at Energistyrelsen fremhæver muligheden for, at EU vil indføre krav til overfladetemperatur i vinduesstandarden.

For langt de fleste danske virksomheder vil dette formentlig  betyde en klar fordel, men hensynet til en enkelt producent har tilsyneladende spillet en afgørende rolle for ministeren. 

Per Clausen
Miljø- og energiordfører, Enhedslisten

For langt de fleste danske virksomheder vil dette formentlig  betyde en klar fordel, men hensynet til en enkelt producent har tilsyneladende spillet en afgørende rolle for ministeren. 

Det finder jeg meget besynderligt, og derfor har jeg indladt klimaministeren i samråd for at få en forklaring.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00