Debat

Borgmestre: Radikale modvirker lokalsamfundenes grønne omstilling

Radikale kæmper imod, at Lolland-Falster tilslutter sig det grønne gasnet. Men det er ikke realiserbart, når de i stedet vil elektrificere øernes industri, skriver Holger Schou Rasmussen og Simon Hansen.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Holger Schou Rasmussen
Simon Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man kigger på kortet over Danmarks gasinfrastruktur, står det klart, at Sydsjælland og Lolland-Falster er blevet forbigået. I dag er der ingen gasmotorvej til vores område. Men det vil den kommende gasledning heldigvis ændre på, når den er anlagt om cirka to år. Dermed bliver Lolland-Falster - ligesom resten af Danmark – en del af både et grønt gasnet og et grønt elnet.

Det er helt afgørende for, at vores område kan blive en del af den grønne omstilling – og bidrage til den. For kun ved at blive tilkoblet gasnettet, kan vi bevare de flere tusinde vigtige arbejdspladser, der er i hele værdikæden i sukkerproduktionen, og omdanne restprodukterne til grøn gas, som kan komme vores lokale virksomheder og hele Danmark til gavn.

Roe-dyrkning og sukkerproduktion er en del af Lolland-Falsters DNA og historie. Områdets mange landmænd er på forkant med tidsånden og har været det i flere generationer. De driver et plantebaseret landbrug og har i mere end 140 år leveret grundstenen til vores lokale sukkerproduktion.

Biogas er nøglen til grøn produktion

Derfor er roe-produktion og sukkerproduktion uomtvisteligt nogle af vores allervigtigste erhverv på Lolland-Falster. De erhverv kan vi kun beskytte og fremtidssikre ved at gøre dem helt grønne. Det kræver, at Lolland-Falster bliver tilkoblet Danmarks gasnet.

For ligesom andre industrier skal sukkerindustrien og øvrige store arbejdspladser på Lolland-Falster stoppe med at bruge de mest klimaskadelige fossile brændsler, såsom kul og olie. Gasledningen og lokal produceret biogas er nøglen hertil.

Gasledningen er afgørende for, at Danmark kan blive førende inden for grøn sukkerproduktion

Holger Schou Rasmussen og Simon Hansen

Det er derfor ærgerligt, at De Radikale på Christiansborg nu har valgt at kæmpe imod denne udvikling af vores område. Helt uden at forholde sig til, hvad der er teknisk muligt i virkeligheden, stiller De Radikale nu spørgsmål ved gasledningens gennemførelse og foreslår en elektrificering af fabrikkerne.

Dette på trods af, at sukkerfabrikkerne utallige gange har afvist og forklaret, at dette ikke er realiserbart. De aktuelle energipriser på eksempelvis gas ændrer ikke på de forhold.

De Radikale glemmer, at vores to lokale sukkerfabrikker hurtigst muligt skal af med kul og olie. Det er ikke ansvarligt overfor klimaet at fortsætte på disse brændsler, og her er gas, særligt biogas, den eneste grønne, driftssikre og modne vej til en fremtidig grøn sukkerproduktion på Lolland-Falster.

Radikale glemmer omstillingen uden for Stoenbroen

Partiet glemmer også, at vi har enorme mængder restmateriale tilovers, når markerne er høstet for roer og andre afgrøder. Restprodukter, der kan omdannes til biogas og føres ind på gasledningen, så det kan transporteres ud til hele Danmark. Men det kræver jo, at gasledningen kommer.

Gasledningen er afgørende for, at Danmark kan blive førende inden for grøn sukkerproduktion, og at vi kan realisere vores områdes grønne gaspotentiale. Vores to kommuner kan være med til at sikre, at Danmark kan producere mere grøn gas og dermed gøre os mindre afhængige af Putins gas. Hvorfor kæmper De Radikale imod det?

Der er ingen sukkerfabrikker, der har gennemført en fuld elektrificering af produktionen. Det er simpelthen for risikabelt. Vi ser desværre igen, at De Radikale ikke kerer sig for udviklingen og arbejdspladser uden for Stenbroen i København.

I stedet påtager partiet sig en noget blind og udelukkende teoretisk tilgang til, hvad der er muligt – uden at skele til virkeligheden og den betydning lokale arbejdspladser har for et lokalsamfund som vores. Vi har brug for grønne muligheder på Lolland-Falster. Vi har brug for gasledningen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

Simon Hansen

Borgmester (S), Guldborgsund Kommune

0:000:00