Debat

Dansk Affaldsforening: Samarbejde er til gavn for genanvendelsen

DEBAT: Ansvaret for, at borgernes affald indsamles og behandles bedst muligt, ligger hos kommunerne. Derfor skal de selv kunne bestemme, hvordan opgaven løses, skriver Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening og borgmester i Struer Kommune (V).

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Jakobsen
Formand for Dansk Affaldsforening og borgmester i Struer Kommune (V)

Dansk Erhverv vil reelt skubbe kommunerne ud af styrehuset ved at fratage dem retten til at bestemme, hvem der henter og behandler affaldet fra borgerne. Føres Dansk Erhvervs ønsker ud i livet, skal der opbygges flere skattefinansierede, bureaukratiske kommunale administrations-, tilsyns- og kontrolsystemer, uden at det tjener noget miljømæssigt, økonomisk eller praktisk formål – men udelukkende et ideologisk.

Det, mener vi, er en høj ekstraregning at betale, når de private aktører i forvejen dominerer opgaveløsningen på affaldsområdet – og gør det godt i samarbejde med kommunerne.

Mange opgaver løses af private
Det samarbejde har sikret, at genanvendelsen af affald fra husholdninger er støt stigende. Det er vores ansvar – over for både borgere såvel som Folketinget – at den stigning fortsætter. Kommunerne har ansvaret for, at borgernes affald indsamles og behandles samfunds- og miljømæssigt bedst muligt. Derfor må de naturligvis også selv bestemme, hvordan den opgave løses bedst muligt. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I praksis bliver mange af opgaverne løst af private aktører – ganske som Dansk Erhverv ønsker. Private vognmænd henter affaldet hos borgerne, det genanvendelige affald afsættes til private affaldsbehandlere, maskiner købes hos private maskinfabrikker, skraldespande købes af private producenter, affaldsenergianlæg og genbrugspladserne bygges af private entreprenører – og vi kunne blive ved. Det har vi i kommunerne og affaldsselskaberne det fint med.

Men hvis de private aktører fejler i at levere den vare, kommunen og dens borgere ønsker, kan kommunen vælge at løse hele eller dele af opgaven selv. Det kan for eksempel være indsamling af affald i en mindre del af kommunen, så kommunen kan måle kvaliteten af den private aktørs opgaveløsning. Denne form for benchmarking kan Dansk Erhverv vel kun bifalde. 

Kommunerne har ansvaret for, at borgernes affald indsamles og behandles samfunds- og miljømæssigt bedst muligt. Derfor må de naturligvis også selv bestemme, hvordan den opgave løses bedst muligt.

Mads Jakobsen
Formand, Dansk Affaldsforening

Genanvendelse af affald er faldet
Til sammenligning viser affaldsstatistikken, at genanvendelsen af affald fra servicesektoren er faldet hvert år siden 2011. I bedste fald er der intet sket i genanvendelsen af affald fra virksomheder set under et, siden det genanvendelige affald herfra blev privatiseret i 2010.

Det ser vi som en klar tendens. Dansk Erhverv er enige med os i, at der er mangel på innovative løsninger. Men det er en dårlig undskyldning, at dette triste dødvande skyldes, at de private aktører mangler direkte adgang til affaldet fra husholdninger. 

Næsten 2 tredjedele af al affald i Danmark kommer fra virksomheder. Affald fra virksomheder er alt andet lige nemmere at genanvende, fordi det er store mængder af ensartet materiale. Hvis der ikke kan laves en forretning på det grundlag, hjælper det næppe at få direkte adgang til den langt mindre mængde af affald fra husholdningerne, som ovenikøbet er langt mere kompleks, sammensat og blandet.

Kommunal styring fremme genanvendelsen
Løsningen findes i samarbejde. Det kommunale affaldsselskab RenoNord har netop åbnet et sorteringsanlæg, der skal modtage plastaffald fra nordjyske husholdninger. Nordjyderne har med deres nye anlæg virkeliggjort de visioner, Folketinget har opstillet i ressourcestrategien. Det, synes vi i Dansk Affaldsforening, er flot, og det viser styrken i at placere ansvaret for udvikling og omstillingen af vores samfund hos en aktør, der kan agere på fællesskabets vegne og opfylde fællesskabets behov.

Men samtidig er vi ærgerlige over, at det lokale erhvervsliv i Nordjylland skal stå og trykke næserne flade mod ruden til sorteringsanlægget. For selvom de kunne ønske sig at bruge det, spænder lovgivningen ben for en sådan fælles løsning.

De regler har vi brug for at ændre, så både kommuner og erhverv i fællesskab kan arbejde for mere og bedre genanvendelse i Danmark.

El- og telesporene skræmmer
Tragisk nok går ønskerne fra Dansk Erhverv i den stik modsatte retning, når de taler for en tvangsprivatisering af kommunernes anlæg og udhule de kollektive affaldsordninger. 

Overfører vi erfaringerne fra elsektoren og telesektoren, risikerer en yderligere privatisering af affaldssektoren at give prisstigninger for borgerne og stagnation i udvikling og innovation. Nok er el-sektoren blevet mere effektiv, men alligevel konstaterer vi, at elpriserne er steget, at elselskaberne tjener gode penge på borgernes forbrug af el, samt at ønsket om innovation og udvikling kommer fra politikerne og ikke selskaberne selv. 

På det fuldt kommercialiserede teleområde er vi nu i den absurde situation, at det offentlige – som tidligere var ejer af telefonselskaberne – må træde til med tre-cifrede millionbeløb i støtte til at få udbredt hurtigt bredbånd til de tyndt befolkede områder. Det kommercielle marked har ikke af sig selv leveret den udrulning af nettet, som politikerne ønsker.

Ved at give slip på ejerskabet, har man således også givet afkald på at bruge sit selskab på at forfølge specifikke ønskelige mål om en samfundsmæssig udvikling, nemlig forsyningssikkerhed. Jeg mener, man skal tænke sig særdeles godt om, før man giver afkald på en forsyningsinfrastruktur, der blandt andet skal sikre sammenhængskraften i vores samfund.   

Jeg vil derfor til slut gentage mit budskab om samarbejde. Lad være med at reducere kommunerne og affaldsselskabernes rolle – det vil blokere for den positive udvikling, der er i gang. Lad os i stedet sammen fremme mulighederne for samarbejde mellem den private og offentlige sektor til gavn for borgerne, miljøet, sundheden og virksomhederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Jakobsen

Landbruget (Asmildkloster Landbrugsskole 1988)

0:000:00