Debat

Dansk Erhverv: Nødvendige datakrav skal sikre fjernvarmesektoren

DEBAT: En ny politisk aftale skal sikre, at fjernvarmesektoren bliver effektiviseret. Da sektoren består af naturlige monopoler, er der behov for tilsyn og kontrol, og det skal politikerne tage hånd om, skriver Søren Büchmann Petersen.

Foto: /Dansk Erhverv/
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Büchmann Petersen
Energipolitisk chef i Dansk Erhverv

I forsommeren blev der indgået en vigtig politisk aftale om effektivisering af fjernvarmesektoren. Selvom man kunne have ønsket sig, at politikerne var gået længere for at skabe mere dynamik i de ejerskabsmæssige forhold i sektoren, glæder Dansk Erhverv sig over, at det lykkedes at lave en bred aftale, der skal gøre fjernvarmesektoren mere effektiv.

Med aftalen er der således en forventning om, at fjernvarmesektoren kan effektiviseres for hele 2,3 milliarder kroner i 2025.

Det er fjernvarmesektorens egen opgave at indløse effektiviseringspotentialet, og da store dele af sektoren består af naturlige monopoler eller er præget af mere eller mindre monopollignende forhold, er der behov for tilsyn og kontrol.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For at sikre, at effektiviseringen bliver til virkelighed, bliver der indført en økonomisk styring af sektoren baseret på økonomiske rammer og benchmarking. Hvis en sådan økonomisk styringsmodel skal fungere, er det vigtigt, at de regnskabsdata, der lægges til grund, er valide og sammenlignelige.

Datakrav skal hjælpe med at nå målet
Derfor er der et lovforslag på vej, der skal sikre, at myndighederne modtager indberetninger af tilstrækkelige data til at løfte tilsynsopgaven og holde sektoren på effektiviseringssporet.

Når man fra politisk hold klogeligt har sagt ”A” til at gå effektiviseringsvejen, må man imidlertid også være klar til at sige ”B” og kræve de nødvendige data fra selskaberne.

Søren Büchmann Petersen
Energipolitisk chef i Dansk Erhverv

Selvom det på kort sigt medfører omkostninger til omstilling for fjernvarmeselskaberne, støtter Dansk Erhverv, at der stilles nødvendige krav om standardisering af regnskabsføring og indberetning af data, da det må ses som en nødvendig belastning for at nå det overordnede effektiviseringsmål.

Dansk Energi og Dansk Fjernvarme har som fjernvarmeselskabernes interesseorganisationer naturligvis ytret sig om de kommende krav og afgivet høringssvar. Der peges her på, at der kan være store omkostninger forbundet med at leve op til kravene, og at kravene i nogle tilfælde er ude af proportion med formålet.

Det skal politikerne selvfølgelig lytte til, og der skal ikke herske tvivl om, at Dansk Erhverv om nogen er imod unødvendige og omkostningstunge myndighedskrav. Derfor skal datakrav være nødvendige – hverken mere eller mindre – og må ikke udgøre nogen blankocheck for tilsynsmyndigheden til at stille urimelige krav.

Politikerne bør gå effektiviseringsvejen
Når man fra politisk hold klogeligt har sagt ”A” til at gå effektiviseringsvejen, må man imidlertid også være klar til at sige ”B” og kræve de nødvendige data fra selskaberne.

Det vil være en skandale, hvis man forpasser det overordnede 2025-mål i fjernvarmesektoren, og hvis fjernvarmeforbrugerne skal høre en fremtidig søforklaring om, at målet om milliardeffektivisering ikke kunne nås, fordi man politisk rystede på hånden og ikke i tide skabte tilstrækkelig styring og nødvendige data.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Büchmann Petersen

Chefkonsulent, DTL Danske Vognmænd
Cand.oecon.agro. (Københavns Uni., 1994), MBA (CBS, 2003)

0:000:00