Debat

DTL og Dansk Erhverv: Stop kommuner­nes ukritiske centralisering af opgaver

DEBAT: Det er en vindersag, når private virksomheder og kommuner samarbejder på affaldsområdet. Alligevel har hver fjerde kommune centraliseret opgaven med affaldsindsamling eller overvejer at gøre det, advarer DTL og Dansk Erhverv i et debatindlæg.

Der er uendeligt mange store som små virksomheder, der indsamler og behandler affald med henblik på genanvendelse af materialer til nye produkter, mener DTL og Dansk Erhverv.
Der er uendeligt mange store som små virksomheder, der indsamler og behandler affald med henblik på genanvendelse af materialer til nye produkter, mener DTL og Dansk Erhverv.Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Bukholt og Morten Jung
Hhv. chefkonsulent, DTL, og fagchef for offentlig-privat samarbejde, Dansk Erhverv

Kommunal selvtilstrækkelighed breder sig over hele landet.

Der er en generel tendens til en kommunal centralisering af opgaver, der tidligere blev løst af en privat leverandør, og denne tendens til centralisering af opgaveløsningen ses også på affaldsområdet.

Affaldsområdet har traditionelt været et område, hvor kommunerne stod for organiseringen og styringen af affaldet, men hvor private virksomheder stod for indsamlingen og den videre håndtering af affaldet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Og det er gået godt.

En evaluering bestilt af Københavns Kommune viste, at de private virksomheder havde løst opgaven med indsamling af affald bedre, mere præcist, under bedre arbejdsforhold for de ansatte, med en grønnere profil og 100 millioner kroner billigere, end kommunen selv havde gjort det.

Desværre oplever vi i stigende grad, at den enkelte kommune mener at kunne løse opgaven meget bedre selv. 

Niels Bukholt og Morten Jung
Hhv. chefkonsulent, DTL, og fagchef, Dansk Erhverv

Det er win-win-win-win-win.

Ikke udbredt i hver fjerde kommune
Selv om samarbejde med private virksomheder på affaldsområdet er en ren vindersag, så har omkring en fjerdedel af landets kommuner centraliseret opgaven med affaldsindsamling eller overvejer at gøre det.

Læs også

Senest har Sønderborg Kommune besluttet at hjemtage affaldsindsamlingen, som de mener, at de kan gøre otte millioner kroner billigere end de virksomheder, som har mange års erfaring med indsamlingen i kommunen.

Dansk Erhverv har bedt om aktindsigt i kontrolbuddet, og sammen med DTL gennemgår vi dette, ligesom vi vil følge op på økonomien og om et år gennemgå regnskaberne for den kommunale affaldsindsamling.

Virksomheder har stor viden
OECD, EU og den danske regering anbefaler konkurrenceudsættelse af relevante offentlige opgaver, som affaldshåndtering er et typeeksempel på.

Der er uendeligt mange store som små virksomheder, der indsamler og behandler affald med henblik på genanvendelse af materialer til nye produkter.

De har en lang og bred erfaring med, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Nogle med mange tusinde ansatte, mange tusinde lastbiler og mange hundrede affaldsbehandlingsanlæg, hvorfra de kan trække på erfaringerne.

Deres viden betyder, at opgaven bliver løst bedst og billigst muligt, uanset om det er i København, Sønderborg, Køge eller Hjørring.

Frygt for lemfældig pengehåndtering
Der er hård konkurrence på markedet for affaldsindsamling, og kommunerne kan få gevinst ved at trække på de erfaringer, den teknologiudvikling og den viden, som de private vognmænd har oparbejdet.

Desværre oplever vi i stigende grad, at den enkelte kommune mener at kunne løse opgaven meget bedre selv.

Hidtil er det endt med et utal af forskellige sorteringssystemer, som ingen borger kan finde ud af, og som skaber affald, som industrien ikke kan aftage og en mere massiv afbrænding af affaldsressourcer end snart sagt noget andet land i verden.

Af hensyn til miljøet, de ansatte, borgerne og ikke mindst borgernes penge opfordrer vi politikerne til at stoppe den ukritiske centralisering af opgaver og i stedet prøve opgaverne af i markedet.

Kun sådan ved man, om man får den bedste løsning til prisen. Alt andet er lemfældig omgang med borgernes penge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Jung

Markedschef, Dansk Erhverv
cand.merc.jur. (CBS. 1996)

Niels Bukholt

Sekretariatsleder, Affalds- og Ressourceindustrien, Chefkonsulent, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00