Energiprojekter for milliarder i spil til EU-investeringer

KICKSTART: EU-landene har meldt 2.000 projekter ind som mulige kandidater til EU-finansiering, hvoraf en tredjedel er energiprojekter. Det er dog langtfra alle projekter, der er lige oplagte til at få penge.

Havvindmøller er én af de ting, der er fokus på hos en taskforce, der har analyseret investeringspotentialet i EU.
Havvindmøller er én af de ting, der er fokus på hos en taskforce, der har analyseret investeringspotentialet i EU.
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU’s investerings-taskforce
Den specielle taskforce blev nedsat af EU’s finansministre i september for at kortlægge, hvad der kan øge investeringsniveauet i Europa, og finde projekter, der kan føres ud i livet inden for den nærmeste tid. Task forcen består af EU-Kommissionen, Den Europæiske Investeringsbank og eksperter fra medlemslandene.
Medlemslandene har selv meldt 2.000 projekter ind til en værdi af over 10.000 milliarder kr., som de mener kan være interessante. Danmark har meldt 26 projekter, der spænder fra renovering af det danske jernbanenet over en ny storstrømsbro til affaldsanlæg og kyst- og naturbeskyttelsesprojekter. På energiområdet er det opgraderingen af elnet mellem Danmark og Tyskland og oprettelsen af et undersøisk transmissionssystem mellem Danmark og Storbritannien, der skal være med til at understøtte vindenergi fra havvindmøller.

BRUXELLES: Er der nogen, der har 10.000 milliarder kr. i risikovillig kapital? Så har EU-landene cirka 2.000 projekter, de gerne vil have finansieret.

Heraf er cirka en tredjedel energiprojekter, en tredjedel er transportprojekter, mens de resterende fokuserer på blandt andet innovation og miljø.

Listen kommer sammen med en rapport om mulige europæiske investeringer, der er skrevet af en taskforce nedsat af EU’s finansministre med udsendte fra landene, Kommissionen og EU’s egen bank, Den Europæiske Investeringsbank, i førersædet.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00