Helveg ønsker alligevel generel PSO-lettelse

AFGIFT: Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) mente for få uger siden ikke, danske virksomheder havde et generelt problem med PSO-afgiften. Alligevel foreslår regeringen nu en lettelse for alle. SF undrer sig, men Venstre er glade.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen har tidligere talt om, at PSO-afgiften kun var et problem for en mindre del af industrien.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen har tidligere talt om, at PSO-afgiften kun var et problem for en mindre del af industrien.Foto: Ulrik Jantzen
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Lempelserne er stadig alt, alt for små.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører
Fakta
PSO-afgiften:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav. I 2005 blev der indkrævet 2,1 milliarder kroner i PSO-afgift, men på grund af de lave internationale priser på el, så er det tal steget til 5,1 milliarder kroner i 2013. Det anslås, at energiaftalen fra 2012 indeholder ekstra PSO-omkostninger på 5,7 milliarder kroner frem mod 2020.

Det møder undren hos SF og Det Økologiske Råd, at regeringen med sit vækstudspil har valgt at sadle om i forhold til PSO-afgiften. Indtil onsdag aften, da nyheden slap ud til medierne, havde regeringen nemlig kun talt for en fokuseret lettelse til de særligt energitunge og konkurrenceudsatte virksomheder.

Men med udspillet skal PSO-afgiften lempes for 5,8 milliarder kroner frem mod 2020. Der lægges med udspillet op til "både generelle og mere målrettede" lempelser i PSO-betalingen for virksomhederne, men den første del kunne regeringen godt have set bort fra, mener SF.

"For bare en uge siden var vi fuldstændig enig med regeringen om, at det skulle handle om de energitunge virksomheder," siger Steen Gade og peger på, at man hidtil har haft en fælles forståelse om, at det kun udgør de 5-8 procent af virksomhederne.

Dokumentation

Det foreslår regeringen:

  • Afskaffe PSO for gas fra 2015.
  • Lempe PSO-betalingerne vedr. el for en samlet ramme på 350 mio. kr. i 2015 stigende til 1.120 mio. kr. i 2020 (2014-niveau). Der lægges op til både generelle og mere målrettede lempelser i PSO-betalingen for virksomhederne.
  • I tillæg til de erhvervsrettede PSO-lempelser vil regeringen forbedre ansøgningskriterierne i en nuværende tilskudspulje til energibesparelser i gartnerier med henblik på at kunne opnå afløb på 10 mio. kr. årligt i 2015 og 2016.
  • Regeringen vil endvidere foreslå at koble lempelserne af PSO for el med en aftaleordning om energieffektiviseringer.
Kilde: fm.dk

 


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00