Debat

Horesta: Lad os ensrette affaldet

DEBAT: Reglerne for affaldshåndtering er forskellige på tværs af kommunerne, og det skaber administrative udfordringer. Vi bør derfor lave nogle nationale retningslinjer, skriver Mikal Holt Jensen, miljøchef i Horesta.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikal Holt Jensen 
Miljøchef, Horesta

Ansvaret for affaldshåndteringen varierer fra kommune til kommune, og det er en hæmsko for virksomhederne, har Flemming Besenbacher, formand for regeringens advisory board for cirkulær økonomi, udtalt.

Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv. For affaldet skaber et administrativ bøvl for kædevirksomheder, hvor reglerne på tværs af kommunegrænserne udgør store forhindringer.

I dag skal en kæderestaurant tage højde for affaldshåndteringsreglerne i hver kommune, hvori de opererer, og selvom Danmark er et lille land, kan der være store forskelle. I hver kommune har forvaltninger og beslutningstagere deres holdning til, hvordan og hvad der skal sorteres inden for rammerne af affaldsbekendtgørelsen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Så lad os nu få ensrettet reglerne for affaldshåndteringen. Det er et område, hvor der i høj grad er behov for at tænke på tværs af kommunegrænser. For der er nemlig mange gevinster at hente for både kommunerne og virksomhederne.

Genanvendelse eller forbrændingen?
Affaldshåndteringen bør ikke være besværlig eller tidskrævende, og nationale retningslinjer er vejen til at lægge bureaukratiet bag os. I hotel- og restauranterhvervet kalder vi på ambitiøse regler, som tager afsæt i virksomhedernes virkelighed.

Affaldshåndteringen bør ikke være besværlig eller tidskrævende, og nationale retningslinjer er vejen til at lægge bureaukratiet bag os.

Mikal Holt Jensen
Miljøchef, Horesta

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det ikke giver mening, at den samme skraldebil ikke nødvendigvis kan bruges i to nabokommuner. Det er ej heller hensigtsmæssigt, at en turist skal håndtere affaldet forskelligt, hvis de tillader sig at rejse over en kommunegrænse, og at ansatte i branchen, der skifter job, skal sætte sig ind i en ny ordning.

Danmark har alle forudsætninger for at øge genanvendelsen af affald og udnyttelsen af madrester. Det er dagsordener, som vores branche allerede har været med til at sætte på dagsordenen i årevis – også internationalt. Politisk vilje og handlekraft på området giver muligheden for, at Danmark kan styrke positionen som grønt foregangsland.

Affaldsreglerne koster i dag virksomhederne unødvendigt mange ressourcer, og videndeling samt best practices på tværs af landet udebliver. De gældende regler giver et billedet af et ukoordineret og idéforladt politisk område, som trænger til at tænkes forfra. Horesta stiller sig gerne til rådighed for dialogen, for der er nok steder at tage fat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00