Jarlov og Lilleholt jubler: Vandsektoren sparer 299 millioner kroner næste år

SPAREIVER: De årlige krav om effektiviseringer i vandsektoren sikrer lavere priser, høj kvalitet og en effektiv drift, lyder det fra regeringens ministre. Regeringens tal er misvisende, og grænsen for besparelser er nået, svarer vandsektoren.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Når vi skal spare hvert år, så er man på et eller andet tidspunkt inde ved benet. Og det er man nu. Det mener vi ikke er smart, og det kan ikke undgås at få konsekvenser for forbrugerne på sigt.

Carl-Emil Larsen
Direktør, Danva

De årlige krav om effektiviseringer i vandsektoren er meldt ind, og næste år kan forbrugere og virksomheder se frem til at spare 299 millioner kroner på vand og spildevand.

Fakta
Vand i tal

Danskerne har vand i hanen stort set hele døgnet året rundt. Den gennemsnitlige oppetid var i 2017 højere end 99,99 procent. Danskerne stod således i gennemsnit uden vand i kun 30 minutter ud af de godt 500.000 minutter, som et år består af.
For 20 år siden brugte hver dansker i gennemsnit cirka 200 liter vand i døgnet. Mens vi i 2016 i gennemsnit brugte 104 liter i døgnet, så er det tal i 2017 nu faldet yderligere til en ny rekord på 103 liter.
Den samlede årlige udgift til drikkevand og spildevand for en gennemsnitsfamilie er på godt 5.500 kroner, hvilket svarer til 1,4 procent af en gennemsnitlig husstands forbrug.

De økonomiske rammer for Danmarks største vandselskaber fastsættes hvert år af Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Rammerne indeholder krav til vandselskaberne om at effektivisere deres drift. Kravene fra reguleringen skal ses i lyset af, at vandselskaberne er naturlige monopoler.

Kilde: Danva og Erhvervsministeriet

Det oplyser Erhvervsministeriet, der sammen med de tidligere års effektiviseringskrav samlet nu vurderer vandsektorens besparelser til 1,9 milliarder kroner.

"Som vandforbrugernes minister er jeg glad og stolt over, at vores vandsektor sammen med vores miljøteknologiske virksomheder år efter år er i stand til at levere høj kvalitet og fortsatte effektiviseringer," siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse, hvor han suppleres af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024