Debat

Konservative og DI: Power-to-X er afgørende i næste halvleg af den grønne omstilling

Hvis vi skal leve op til Parisaftalen er det afgørende at satse på Power-to-X. Når vi omdanner strøm fra vedvarende energikilder til grønne brændsler som brint, kan vi beholde bilerne på vejene og flyene i luften, skriver Katarina Ammitzbøll og Troels Ranis. 

Der er udsigt til, at vi kommer til at mangle grøn strøm i hidtil usete mængder, skriver Katarina Ammitzbøll og Troels Ranis.<br>
Der er udsigt til, at vi kommer til at mangle grøn strøm i hidtil usete mængder, skriver Katarina Ammitzbøll og Troels Ranis.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katarina Ammitzbøll
Troels Ranis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis vi skal overholde Parisaftalen, holde temperaturstigningen under halvanden grad og efterleve klimaloven, er det tvingende nødvendigt at satse på Power-to-X (PtX). Med PtX kan vi omdanne vedvarende energi til bæredygtige brændsler, der kan omstille industrien og transportsektoren. PtX-teknologien er stadig i sin vorden, men vi har travlt, hvis vi skal etablere storskalaprojekter, som gør det muligt at eksportere bæredygtige brændstoffer.

Behovet og efterspørgslen efter grønne løsninger stiger hastigt dag for dag, og vores konkurrencemæssige fordel må vi ikke tage for givet. Derfor skal vi arbejde for, at Danmark bliver en frontnation og nettoeksportør af PtX. Det koster, og det kræver en vision. Vi skal vise mod ved at tænke langsigtet og designe gode rammevilkår.

når det, der kan elektrificeres, er elektrificeret, skal resten drives af bæredygtige brændstoffer, som er produceret af grøn strøm.

Katarina Ammitzbøll og Troels Ranis, energiordfører, Konservativt Folkeparti og branchedirektør, DI Energi

Der er desværre udsigt til, at vi kommer til at mangle grøn strøm i hidtil usete mængder. Og vi har ingen plan for, hvor, hvordan eller hvornår vi vil bygge og udbygge det. Det er bekymrende, for rigelige mængder vedvarende energi er en forudsætning for, at vi kan drømme om at være storeksportører af PtX og frontløbere på området. 

PtX er helt afgørende for, at vi kan tage hul på næste halvleg af den grønne omstilling. Ved at omdanne strøm fra vedvarende energikilder til grønne brændsler, som for eksempel brint, ammoniak og electrofuels, vil skibe stadig sejle, fly vil bliver holdt i luften, og lastbilerne køre videre. På samme tid udvikles dansk erhvervsliv, der bliver skabt nye grønne job, og eksporten vil stige.

Det skal hænge sammen
I Danmark har vi allerede gennemgået en omfattende grøn transformation, opsat høje nationale mål og lagt planer om energiøer, men der skal mere til. Lige nu står der ’kun’ 2,3 gigawatt vindmøller ud for de danske kyster, og vi har udsigt til cirka 12 gigawatt omkring 2030.

Det er en bunden opgave at løfte ambitionerne for udbygning af vedvarende energi på land og vand, også internationalt. For når det, der kan elektrificeres, er elektrificeret, skal resten drives af bæredygtige brændstoffer, som er produceret af grøn strøm. 

Det Konservative Folkeparti har bedt Folketinget og regeringen om at tage stilling til, hvordan elpriserne bliver lavere, forsyningssikkerheden fortsat kommer til at være høj, og vi samtidig kommer i mål med den grønne omstilling. Det kræver en samlet strategi.

Danmark står heldigvis et helt eksemplarisk sted. Vi har verdens førende vindmølleindustri, og vi har adgang til nogle af verdens bedste vindressourcer med et potentiale på op til 40 gigawatt. Og læg dertil, at der er allerede planlagte PtX-projekter på omkring 6,7 gigawatt i 2030.  

Men udbygningen af vedvarende energikilder i Danmark og dansk produktion af PtX må aldrig blive set eller forhandlet isoleret. Det handler om at få værdikæderne til at hænge sammen, så vi kan udnytte synergierne bedst muligt.

Derfor har regeringen en opgave med at opstille en ambition for elektrolysekapaciteten i Danmark i 2030, 2040 og også efter 2050 og lade det indgå i PtX-strategien. Det er en af de 11 anbefalinger, Dansk Industris Advisory Board på 35 virksomheder har lagt frem til regeringens strategi for PtX og CCUS (kulstoffangst og anvendelse).   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00