Debat

Klimatilpasning kræver vidensdeling

DEBAT: Når kommunerne i de kommende år skal sikre sig mod voldsommere vejr, er det vigtigt, at de trækker på viden fra forsikringsselskaberne, lyder det fra forsikringsbranchen.
Foto: Pressefoto
Jon David Finsen

Stud.public. Tilknyttet portalerne Altinget | Velfærdsteknologi, Altinget | Teknik, Altinget | Miljø og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Wiess Garne
Underdirektør, Forsikring & Pension 

De seneste års voldsomme skybrud har været dyre for danskerne. Alene i sommeren 2011 kostede skybrud mere end seks milliarder kroner i forsikringserstatninger og medførte mere end 90.000 skybrudsskader. Klimaeksperterne er enige om, at det ikke stopper der, idet Danmark vil få mere nedbør om vinteren, mere intens nedbør og flere ekstreme regnskyl om sommeren. Hertil kommer tøbruds- og stormskader.

Forsikring & Pension har derfor i april 2013 indgået et to-årigt partnerskab med Miljøministeriet om forebyggelse af oversvømmelser som følge af ekstrem regn. Klimapartnerskabet er utraditionelt, men der skal tænkes i nye baner, når klimaudfordringerne skal løses.

Forsikringsbranchens værdifulde viden
Kommunerne skal inden udgangen af 2013 have sendt forslag til klimatilpasningsplaner i høring. Forsikringsbranchen har bidraget med vigtig viden i forbindelse med udarbejdelsen af klimatilpasningsplanerne. Forsikring & Pension har indgået individuelle aftaler med 70 kommuner om udveksling af skybrudsdata fra forsikringsselskaberne.

Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Forsikring & Pension har desuden sammen med Miljøministeriet finansieret en hydrologisk højdemodel, som frit kan bruges via Geodatastyrelsens hjemmeside. Modellen skal styrke grundlaget for kommunernes klimahandleplaner ved at forbedre datagrundlaget til modellering af oversvømmelser. En hydrologisk højdemodel giver et retvisende billede af, hvor vandet vil flyde og samle sig, hvis der kommer store regnmængder eller oversvømmelser fra havet.

Løsninger afhænger af kommunerne
Hvis klimahandlingsplanerne bygger på alle tilgængelige oplysninger, herunder forsikringsskadedata og anvendelse af den hydrologiske højdemodel, kan de blive et effektivt værktøj i forebyggelse mod vandskader. Kommunerne er de centrale nøgleaktører, når det kommer til forebyggelse af oversvømmelser og skybrudsskader, og netop forsikringsskadedata kan være med til at kvalificere kommunernes analyser og modeller for oversvømmelseshændelser i endnu højere grad.

Kommunerne er de centrale nøgleaktører, når det kommer til forebyggelse af oversvømmelser og skybrudsskader, og netop forsikringsskadedata kan være med til at kvalificere kommunernes analyser og modeller for oversvømmelseshændelser i endnu højere grad.

Torben Weiss Garne
Forsikring & Pension

Kommunerne skal orientere Forsikring & Pension om, hvordan dataene har bidraget til effektivisering af analysearbejdet og valideringen af klimatilpasningsplanerne. Yderligere modtager Forsikring & Pension en kopi af klimatilpasningsplanerne, når de er færdige. Forsikring & Pension vil følge kommunernes arbejde med deres planer, da vi har en stor interesse i, at de nu også bliver ført ud i livet.

Forsikring & Pension vil forsøge at forbedre den borgerrettede kommunikation via kommunerne ved blandt andet at udbrede den gratis app, "Husets Vejralarm", som Forsikring & Pension har lavet. Især boligejere kan have stor gavn af app'en, da de får incitament til at forebygge skader og begrænse følgeskaderne efter et skybrud og storme. Men det tekniske setup giver også mulighed for at samarbejde med kommunerne om forebyggelse. Det er valgt at tilbyde kommunerne app'ens grundfunktionaliteter og opbygning gratis. Den enkelte kommune vil derfor kunne skræddersy app'en med eget logo og lokal borgerrelevant information. F.eks. information om politikken for højvandslukker i kommunen, beredskabsplaner med kontaktinformation m.m.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00