Kronik

Kronik: Danske Vandværker efterlyser gode politiske løsninger

KRONIK: Regeringens forsyningsstrategi anbefaler mere statslig styring med de danske vandværker, men dermed flyttes styringen over til embedsmænd bag skriveborde fjernt fra de håndgribelige problemer i vandværksverdenen, skriver Allan Weirup fra Danske Vandværker. 

Den danske vandsektor er effektiv og billig og skal fortsat være til - gratis - gavn for forbrugerne, mener Danske Vandværker.
Den danske vandsektor er effektiv og billig og skal fortsat være til - gratis - gavn for forbrugerne, mener Danske Vandværker.Foto: Colourbox
Jenny Emilie Bendix Becker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Weirup
Direktør i Danske Vandværker

I 2009 kom loven om vandsektorens organisering og økonomiske forhold.
Loven er lavet for at sikre en høj sundheds- og miljømæssig kvalitet for danskernes vand- og spildevandsforsyning.
Derudover skal loven også sørge for en effektiv drift, som er gennemsigtig for forbrugerne.
I 2016 udarbejdede McKinsey, på opfordring af regeringen, en rapport, der fremlægger en række anbefalinger til, hvordan vand- og spildevandsforsyningen kan effektiviseres.
Og på basis af den rapport udkom så regeringens forsyningsstrategi.

Mere statslig styring og bekymrende anbefalinger
En af anbefalingerne i strategien lyder på, at der skal gøres plads til udbyttebetaling på de enkelte vandværker, og at en øget konkurrence vil kunne sænke priserne på vand i Danmark.
Det har affødt debat om, hvorvidt lovgivningen skal gøre det muligt at privatisere – eller kommercialisere – vandforsyningerne.
Den nuværende lovgivning i drikkevandssektoren har generelt store administrative konsekvenser for vandværkerne. Regeringens forsyningsstrategi gør ikke de administrative elementer enklere, da den lægger op til endnu mere statslig styring. Vandværkerne oplever, at styringen flyttes fra fagfolk, som er tæt på problemerne, over til embedsmænd bag skriveborde fjernt fra de håndgribelige problemer i vandværksverdenen.

Danske Vandværker vil have gode politiske løsninger og byder op til debat
Vi ønsker at sætte vandsektorens fremtid til debat, og på vores konference den 21. februar byder vi op til en nuanceret debat om forsyningsstrategien. Vi ønsker at drøfte hvile i sig selv-princippet, de udenlandske erfaringer med omstruktureringer af ejerskabsforhold samt eksportmulighederne af dansk vandteknologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har indbudt en række oplægsholdere, der hver især giver deres bud på, hvad vi kan – og bør - gøre for at sikre en stærk drikkevandssektor.
Baseret på disse oplæg gives mikrofonen videre til politikerne fra begge sider af Folketingssalen, så de kan komme med deres bud på den gode politik, der vil føre til god regulering af vores drikkevand til glæde for erhvervsliv og borgere.

Danske Vandværkers synspunkter er klare
Det vigtigste budskab fra os i Danske Vandværker er, at politikerne bevarer non-profit/hvile i sig selv-princippet på vandområdet.
Undersøgelser viser, at den danske befolkning er helt enig i, at man ikke skal kunne tjene penge på vores fælles drikkevand. Derudover er den danske vandforsyning et forbillede for resten af verden og grundlag for et stort eksporteventyr.

Derudover er den danske vandforsyning et forbillede for resten af verden og grundlag for et stort eksporteventyr.

Allan Weirup
Direktør i Danske Vandværker

Vi har også fokus på udvikling i vandsektoren
Danmark har allerede en effektiv og billig vandsektor til gavn for forbrugerne, og de danske vandforsyninger modtager ofte besøg af deputationer fra udlandet, som kommer for at hente inspiration.
Men i Danske Vandværker anerkender vi, at udviklingen ikke må gå i stå.
Vi har følgende bud på opmærksomhedspunkter i forbindelse med en fremtidig udvikling af politik på vandområdet:

- Bevar hvile i sig selv-princippet

- Øget gennemsigtighed

- Effektiviser, hvor der er behov

- Undgå centralistisk detailstyring

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Weirup

Direktør, Dananalyse, fhv. direktør, Danske Vandværker, fhv. direktør, Guldborgsund Forsyning
MBA (Syddansk Uni.)

0:000:00